Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Elem nélküli követőkütyün dolgozik az Oppo

oppo zero-power tag
Így néz ki az OPPO Zero-Power Tag jelenlegi prototípusa
Vágólapra másolva!
Akár matrica formájában is elérhetővé válhat a környezetbarát termék.
Vágólapra másolva!

Kétség sem férhet az AirTag és társai hasznosságához, de a jelenleg kapható követőkütyük kivétel nélkül elemeket használnak a működésükhöz, az Apple terméke esetében CR2023 típusról van szó, amelyet jellemzően évente kell cserélni. Ez kissé problémás, hiszen egyrészt az esetleges mobilos riasztások ellenére kimehet a követőkütyük gazdáinak a fejéből az elemcsere, másrészt pedig a lemerült elemek jókora hányada újrahasznosításra való leadás helyett a kukában fogja végezni.

Így néz ki az OPPO Zero-Power Tag jelenlegi prototípusa Forrás: Oppo

A Mobile World Congress keretében az Oppo leleplezte, hogy a mérnökei dolgoznak a megoldáson, a működőképes prototípus formájában már létező Zero-Power Tag nevű követőeszköze semmiféle tápellátást sem igényel a működéséhez. A gyártó szerint a működéséhez szükséges energiát a környező rádiójelekből nyeri az eszköz, például tévétornyok, rádiótornyok, mobiltornyok, wifi csatlakozási pontok energiáját tudja újrahasznosítani a saját azonosítójelének sugárzásához.

Az úttörőnek hangzó technológia további érdekessége, hogy muszáj elképesztően energiahatékonynak lennie, ez spártai egyszerűségű dizájnt diktál az elektronikája terén, így műanyag borítású kütyü helyett akár matrica formájában is létezhet majd.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor válhat fogyasztói piacon kapható termékké a Zero-Power Tag, továbbá milyen negatívumokra lehet számítani az elemes követőeszközökkel szemben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről