Videóélesítési funkciót kap a Microsoft Edge

számítógépezés iroda monitor home office otthoni munka távmunka
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Meglehetősen modern és erős videókártyára van szükség a használatához.
Vágólapra másolva!

A héten a Google Chrome-ban és a Microsoft Edge-ben is elérhetővé vált egy alacsony felbontású videók minőségének javítására használható funkció, ám az NVIDIA RTX Video Super Resolution csak GeForce RTX 3000 és újabb szériába tartozó videóvezérlők használata esetén vethető be.

Meglehetősen modern, dedikált GeForce vagy Radeon videóvezérlős számítógép szükséges a Video Super Resolution használatához Forrás: RAEng_Publications / Pixabay

A Microsoft pénteken előállt egy alternatív megvalósítással, a Microsoft Edge fejlesztői Canary kiadásában már tesztelhető Video Super Resolution ugyanilyen képjavítást ígér, csak épp videókártyák szélesebb körét támogatja. A gépi tanulást használó újdonság felskálázza a 720p alatti felbontású internetes videókat, továbbá tisztítani és élesíteni próbálja a képüket.

A működéséhez minimum AMD Radeon RX 5700 vagy NVIDIA GeForce RTX 20 Series videókártyára van szükség, sajnos a DRM által védett mozgóképeken nem használható, mivel a böngésző nem fér hozzá a képkockáikhoz. Laptopok esetében további megkötés, hogy az integrált és dedikált videóvezérlővel is ellátott modelleken az Edge egyelőre nem tud automatikusan váltogatni a két GPU között, továbbá a Super Video Resolution csak hálózati töltőre dugott állapotban használható.

A képjavítást tesztelni kívánóknak egyrészt szükségük van az Edge fejlesztői kiadására, másrészt az edge://flags különleges beállítóoldalon manuálisan aktiválniuk kell a Video Super Resolution opciót.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!