Elhajthat az önvezető autó, ha nem sikerül fizetni a törlesztőt

Ford Focus
Vágólapra másolva!
Jó eséllyel nem ez lesz a Ford legnépszerűbb találmánya.
Vágólapra másolva!

Az autózás jövője most már biztosan villamos alapokon nyugszik, azonban erősen kérdéses, hogy a fejlett önvezető rendszerek a limitációik és a jelentős feláruk miatt ténylegesen mennyire terjednek majd el. A semelyik technológia terén sem úttörő Ford lassan felébredni látszik, az automobilitás XXI. századi vonatára felülve rögtön olyan szabadalmi kérvényt nyújtott be az USA-ban, amelyben nem lesz univerzális köszönet.

Ford Focus Forrás: Ford

A kérvényt még 2021 augusztusában adta be a gyártó, azonban csak most bukkant fel az amerikai szabadalmi hivatal nyilvánosan kereshető adatbázisában, a címe „Rendszerek és eljárások a járművek visszaszerzésére". A dokumentumban a Ford egy olyan rendszert ír le, amely lehetővé tenné az önvezető autók számára a távolról kiadott utasításra való autonóm elhajtást, amennyiben a vevők elmaradnának a törlesztőrészletek fizetésével.

A kocsik például behajtócégekhez vagy márkakereskedőkhöz mehetnének, de a Ford kiemelte, hogy ha túlságosan drága volna a visszaszerzésük, akkor rögtön a roncstelepre is hajthatnának.

Jelen pillanatban természetesen csak egy kérvényről beszélünk, ráadásul ha meg is kapja a Ford a szabadalmat, az még nem jelenti az ötlet valósággá válását. Mindenesetre a kocsik részletre való megvásárlását finanszírozó bankok jó eséllyel érdekesnek tartanák a lehetőséget, valamilyen mértékben segíthetne csökkenteni a kockázataikat, a behajtókat pedig nagy mennyiségű fáradtságtól kímélné meg, ha egyszerűen feltűnnének a telephelyeik előtt a lefoglalandó járművek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!