Ne fizessen feleslegesen ezekért az programokért!

AI
Vágólapra másolva!
A ChatGPT-t övező érdeklődést néhány csaló elkezdte készpénzre váltani.
Vágólapra másolva!

Az App Store-ban és a Play Store-ban is felbukkant egy csomó, magát ChatGPT-nek kiadó mobilalkalmazás, melyek kisebb nagyobb összegekért ígérnek mesteréges intelligencia alapú rendszert, de valójában egyik sem kapcsolódik az OpenAI-hoz, amelynek chat rendszere továbbra is teljesen ingyen elérhető ezen a linken.

Mi az a ChatGPT?

Az OpenAI nevű szervezet által kifejlesztett ChatGPT egy nyílt forráskódú, mesterséges intelligencia alapú chatrendszer, amely képes beszélgetni emberekkel és válaszolni különféle kérdésekre a belső memóriájában, illetve az interneten található információk alapján.

A mesterséges intelligencia által megírt cikkek kora közeleg? Forrás: Origo

A modell képes nagymértékben megérteni a szöveges üzenetek jelentését és helyes választ is tud adni. A ChatGPT használható például chatbotok fejlesztésére, valamint olyan alkalmazásokhoz, amelyek szöveges üzeneteket használnak a felhasználókkal való kommunikációhoz.

Ezen kívül képes például megadott szempontok alapján cikket, esszét is megírni.

Ezt ráadásul elég jól csinálja. A magyar nyelv finomságait még nem igazán érzi – nagyjából egy fordítóprogram szintjén tart -, de angolul már közel tökéletesen kommunikál. Olyannyira, hogy a Goggle már saját rendszereket fejleszt, amik képesek kiszűrni a ChatGPT által megírt híreket, cikkeket, a keresőiből, egyes iskolákban pedig a rendszert már be is tiltották.

Már a legnagyobbak is felfigyeltek rá

A rendszer már hónapok óta leköti az online világ figyelmét, technológiai elemzők azt jósolják, hogy a platform, vagy az ebből kiinduló más hasonló rendszerek végül kiszoríthatják a Google-t a netről, ezzel teljesen megváltoztatva a világhálón való navigálásunkat. A Google már össze is hívott egy válságstábot ennek lehetőségeinek kivizsgálására. Ugyanakkor a Microsoft eggyel okosabb volt és több milliárd dollárt fektetett a chatbot mögött álló startupba, hogy azt a saját szolgáltatásaiba integrálhassa.

Még a pornóipar is

Nem is kellett sokat várni arra, hogy valaki "megkérje" a. ChatGPT-t arra, hogy hozzon létre szexuális tartalmú alkotásokat. A végeredmény pedig minden várakozást felülmúlt. A hozzáértők szerint az AI gyakorlatilag abszolút vállalható, akár ki is adható pornóirodalmat, vagy teljesen profi, kész forgatókönyvet képes alkotni.

A "másik oldalon" szinte biztosan nem ez történik... Forrás: Shutterstock

Ez még nem minden, hiszen az AI chatbot képes arra is, hogy szóval tartsa a felhasználókat, konkrétan tud velük beszélgetni. Azaz kiválthatja a hagyományos operátorok munkáját, akik különféle online privát videós oldalakon tartják a kapcsolatot a kuncsaftokkal. Ráadásul velük ellentétben nincs kötött munkaideje, bármikor dologra kész, nem lesz beteg, és nem utolsó sorban bármilyen földi nyelven megérteti magát. Tehát a bolygó bármely pontjáról érkező netes ügyfelekkel képes kommunikálni.

Még messze nem tökéletes

Aki a rendszert először kipróbálja, annak egészen biztosan leesik az álla, mert egy jól megfogalmazott kérdésre, rendes, kerek mondatokkal válaszol a gép és tényleg meg tud írni egy kisebb cikket, esszét. A gond az egészben az, hogy a válaszokat a saját adatbázisából és az internetről gyűjti be, ez utóbbi pedig magában hordozza a súlyos tévedések lehetőségét is. Olyan témákban például, amelyekben még kevés adat létezik – ilyenek például az új technológiák, legfrissebb kutatások – hajlamos a rendelkezésekre álló esetleg téves vélemények, hírek alapján teljesen rossz végkövetkeztetések levonni. Ezért például szakmai cikkek írására, esszék, esetleg diplomamunkák megírására használni egyelőre nem érdemes, már csak azért sem, mert például a diplomamunkák megírására történő használatát már be is tiltotta sok iskola.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!