Közel száz sérülékenységet javított a Microsoft

windows update
Egyelőre nem érkeztek olyan beszámolók, hogy bármit is tönkre tenne a Windowsok 2023. januári frissítése
Vágólapra másolva!
Egy nulladik napi sebezhetőséget már aktívan kihasználnak a hackerek.
Vágólapra másolva!

Erősen indította a biztonsági javítások terén az évet a Microsoft, a 2023. januári hibajavító kedden összesen 98 sebezhetőséget javított a támogatott operációs rendszereiben és egyéb szoftvereiben, amelyek közül 11 kapott kritikus besorolást. Ebbe az osztályba a távoli kódfuttatást, a biztonsági funkciók kikerülését, vagy éppen a jogosultságemelést lehetővé tévő sérülékenységek tartoznak bele, már amennyiben ténylegesen komoly kockázatot hordoznak.

Egyelőre nem érkeztek olyan beszámolók, hogy bármit is tönkretenne a Windowsok 2023. januári frissítése Forrás: Origo

A most befoltozott hibák közül az egyik már aktív kihasználás alatt áll, az egyelőre szándékosan hiányos leírása alapján a nulladik napi sebezhetőséggel magas szintű (SYSTEM) jogosultságot képesek szerezni az elindított alkalmazások. Ettől független a Microsoft kritikus helyett csak fontos besorolást adott a hibának, mert mindenképp felhasználói közbeavatkozás szükséges a kihasználásához.

A januári hibajavító kedd másik jelentős fejleménye, hogy most jöttek utoljára biztonsági frissítések a Windows 7 és Windows 8.1 rendszerekhez, innentől kezdve a Microsoft végleg elengedi a kezeiket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!