Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Közel értelmetlen New York kütyüjavítási törvénye

Apple Self Service Repair
Vágólapra másolva!
Az otthon realisztikusan megszerelhető eszközökre pont nem vonatkozik.
Vágólapra másolva!

New York állam törvényhozása elsöprő többséggel elfogadta a világ elméletileg első olyan törvényét, amely kötelezi az elektronikai eszközök gyártóit, hogy tegyék lehetővé a termékeik házilagos és nem hivatalos szervizekben történő javítását. A jogszabályt még alá kell írnia Kathy Hochu kormányzónak, ám ez jelen esetben puszta formalitásnak tűnik, 2023-ban léphet életbe a szabályozás.

Nem érdemes otthon nekiállni az iPhone javításának, hiába nyílt rá mód elsőként az USA-ban Forrás: Apple

A törvény szerint a mobilokhoz, táblagépekhez, laptopokhoz, vagy épp tévékhez hasonló elektronikai termékek gyártóinak az életbe lépést követően biztosítaniuk kell bármely vásárló számára a pótalkatrészeket, továbbá a javítások kivitelezéséhez szükséges szoftvereket és információkat.

Ez jól hangzik, de mint az Apple példája is rámutatott, a modern mobilokhoz és laptopokhoz hasonló eszközök javítása a speciális eszközigény miatt nem mondható csináld magad tevékenységnek, a minden szükséges eszközzel rendelkező független műhelyek pedig az alkatrészárak miatt jó eséllyel nem lesznek képesek a szakszervizeknél olcsóbban vállalni a munkát.

Az igazi pofon ettől függetlenül az, hogy a törvény nem vonatkozik a motor által hajtott járművekre, a háztartási gépekre, az egészségügyi eszközökre, a közbiztonsággal összefüggő távközlési eszközökre, az agrikulturális berendezésekre, továbbá az off-road eszközökre.

Magyarán a jogszabály leginkább olyan eszközök saját szakállra történő javítására biztosít majd jogot, amelyek esetén műszaki körülmények miatt nem célszerű vagy gazdaságos elkerülni a szakszervizt. Mindeközben az olyan elektronikát tartalmazó holmikra specifikusan nem vonatkozik, amelyek csináld magad javítása ténylegesen realisztikus volna, például a mosógépek vagy a traktorok gyártóinak nem lesz kötelező vezérlőelektronikát tartalmazó áramköri lapokat értékesíteniük a nagyközönségnek

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről