Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kevesebbet kalózkodnak az uniós átlagnál a magyar fiatalok

windows xp kalózkodás warez
Windows XP Pirate Edition
Vágólapra másolva!
A véletlenül és a szándékosan warezolók aránya is alacsonyabb hazánkban.
Vágólapra másolva!

Elérhetővé tette az európai fiatalok kalózkodását és hamisított termékvásárlásait firtató felmérését az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala. A megkérdezett 15-24 év közöttiek 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt évben legalább egy hamisított terméket vásárolt szándékosan vagy véletlenül az interneten, a szándékosan vásárlók aránya magyar és uniós szinten is 37%-ra jött ki.

A megkérdezettek már vannak olyan fiatalok, hogy ne tudják mire vélni a Windows XP Pirate Editiont Forrás: Lauri Rantala / Flickr

A kalózkodás terén viszont pozitívan átlag felett teljesítőknek bizonyultak a magyar fiatalok: 65%-uk nem vett igénybe semmiféle kalóztartalmat az uniós 60 százalékkal szemben, míg a szándékosan kalózkodók aránya 17% volt az uniós 20 százalékkal szemben.

A szándékosan warezoló magyar fiatalok a leggyakrabban filmeket (75%), sorozatokat és egyéb tévéműsorokat (62%), szoftvereket (61%), továbbá videójátékokat (49%) töltenek le jogszerűtlenül.

A hamisított termékeket szándékosan vásárló magyar fiatalok aránya azonos az uniós átlaggal Forrás: Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala

A hivatal felmérése szerint a hamisítványvásárlás és a digitális kalózkodás fő kiváltó okai továbbra is az ár és a termékek elérhetősége, de a társaság és a társadalom véleménye is egyre meghatározóbb faktorok. A fiatal európaiak 60 százaléka állította, hogy inkább legális forrásból kíván hozzáférni a digitális tartalmakhoz, szemben a 2019-ben tapasztalt 50 százalékos aránnyal.

Magyarországon ez az arány a fiatalok körében 65%.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről