Bosszantja a metaverzumozás az iPod atyját

apple, ipod, iphone, Tony Fadell, Nest
Tony Fadell, a Nest alapítója és vezérigazgatója a Fortune Magazine 2013 áprilisi konferenciáján
Vágólapra másolva!
Véleménye szerint valódi problémák megoldására kellene fordítani az erőforrásokat.
Vágólapra másolva!

Mark Zuckerberg minden igyekezete ellenére jelenleg a széles publikum látszólag nagyobbik része nem tudja hova tenni a virtuális valóságban való szocializálódást ígérő metaverzumot, hiszen nem világos számukra, hogy miért volna jó részben virtuálisra cserélni a másokkal klasszikus módon közösen töltött időt. Nincsenek egyedül a tanácstalansággal, a közelmúltban többek közt Reggie Fils-Aimé, a Nintendo of America volt elnöke, továbbá Ken Kutaragi, a PlayStation létrehozója is kritizálta az elképzelést.

Tony Fadell szerint Mark Zuckerbergnek és a társainak az értelmetlen metaverzumozás helyett valódi problémák megoldásával kellene foglalkozniuk Forrás: Stuart Isett/Fortune Brainstorm Green

Most újabb iparági veterán csatlakozott a nyíltan szkeptikusok táborához, Tony Fadell a napokban nyugdíjazott iPod atyja, az iPhone részbeni életre hívója, továbbá a Google által 3,2 milliárd dollárért felvásárolt Nest okosotthonos startup társalapítója. A mérnök informatikus Fadellt a Wired interjúvolta meg a napokban, többek közt a virtuális valóságról, a kiterjesztett valóságról, és a kevert valóságról is kérdezte, mivel korábban negatív véleményeket fogalmazott meg ezekkel kapcsolatban.

A szakember leszögezte, hogy a fent említett VR/AR/MR technológiákkal alapvetően nincs problémája, specifikus célokra nagyon hasznosak lehetnek. Viszont az említésükre óhatatlanul szóba jött metaverzumot rendkívül negatívan ítéli meg, szerinte Zuckerberg és a társai valódi helyett képzelt problémát kívánnak megoldani vele.

„Szerintem a metaverzum egy tévedés. Nem tudok benne a szemedbe nézni, nem látom az arcodat, nem tudok bizalmi viszonyba kerülni veled, nem tudok emberi kapcsolatot kialakítani veled. De van egy másik oka is annak, hogy szerintem miért mehet el a búsba a metaverzum. Szűkös mennyiségű elme, szűkös mennyiségű erőforrás, és szűkös mennyiségű időnk van a klímaválság megoldására. Az okos emberek és a rengeteg pénz egy nem létező probléma megoldására vannak pazarolva, ahelyett hogy létező gondok megoldásában segédkeznének. Ez abszolút helytelen" – foglalt állást Fadell.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!