Javíthatatlan lehet az Apple Studio Display kamerája

apple studio display
Apple Studio Display
Vágólapra másolva!
Jobb lett volna az iMac Próban használt modellt beépíteni a prémium monitorba.
Vágólapra másolva!

A nemrég piacra került Apple Studio Display monitor legnagyobb érdekességét a beépített Center Stage webkamerája jelenti, a 12 MP felbontású képalkotó natívan támogatja az előtte lévő személyt a kép közepén tartó Rivaldafény funkciót. Ennek a működéséhez viszont képfeldolgozási képességre van szükség, amelynek biztosítása érdekében a mérnökök beépítettek egy iPhone-t a monitorba.

Apple Studio Display Forrás: Apple

Ez lenyűgözően hangzik, azonban a Studio Display kamerájának képminősége a vártnál sokkal gyengébbnek bizonyult, ez a legáltalánosabb kritika a monitorral szemben. A visszajelzésekre válaszul az Apple azzal állt elő, hogy a monitorhoz érkező szoftverfrissítésekkel igyekszik javítani a helyzeten.

Ennek keretében a napokban is érkezik majd egy újabb firmware, ám az eddigi tesztek alapján 15.5-ös szoftver is csak moderált előrelépést hoz majd a képminőségben. A lenti tweetben láthatóak összehasonlítások, a baloldali a 15.5-ös szoftverrel készült, a jobb felső a jelenlegi 15.4-gyel, a jobb alsón pedig egy iMac Pro webkamerájának a képe látható.

Mindeközben a 9to5Mac szerzője szerint nem is érdemes csodára számítani, a várakozásokon aluli képminőség nem javítható szoftveresen, a probléma gyökerét a kameraszenzor előtti ultraszéles látószögű lencse torzítása és részletvesztése jelenti. A Rivaldafény funkció úgy működik, hogy a webkamera mindig fixen ultraszéles képet lát, a jelfeldolgozó elektronika ennek a szimpla digitális körbenyírásával tartja a csevegőpartnerek által látott kép közepén a felhasználót.

A webkamera nem képes a szenzor mozgatásával követni a felhasználót, és optikai zoommal sem rendelkezik, így valószínűtlennek tűnik, hogy szoftveres javításokkal az Apple képes volna érdemben javítani a vélt vagy valós képminőségen.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!