Illegálisak a brit kriptovalutás automaták

Bitcoin ATM, automata, Walmart bitcoin, illusztráció
A Bitcoin ATM is seen next to a regular dollar ATM inside a gas station in Los Angeles, California on June 24, 2021. (Photo by Chris Delmas / AFP)
Vágólapra másolva!
Készpénzzel vagy bankkártyával BitCoin volt vásárolható a közreműködésükkel.
Vágólapra másolva!

Régóta borítékolható hírt kaptak pénteken az Egyesült Királyságban kriptovalutás automatákat üzemeltető cégek, a lehető leghamarabb le kell állítaniuk a gépeiket. A felszólítást a Financial Conduct Authority adta ki, ez a hatóság felügyeli a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó szervezetek magatartását.

Balra egy megszokott, jobbra egy Bitcoin ATM az Egyesült Államokban Forrás: AFP/Chris Delmas

A kérdéses gépek első pillantásra hasonlóak a megszokott bankautomatákhoz, ám a segítségükkel az érdeklődők készpénz befizetésével vagy bankkártyával BitCoint vásárolhatnak a digitális pénztárcáikba, pénzváltási szolgáltatást biztosítanak.

A hatóság szerint az automaták nem felelnek meg a pénzmosás elleni szabályozásoknak, 250 font alatti készpénz befizetése esetén pedig semmiféle érdemi ügyfélazonosításra sem kerül sor. A hatóság magyarázata szerint az illegális bevételüket BitCoinba átváltani kívánók könnyedén kihasználhatják az utóbbi jellegzetességet, megbízottakon keresztül akár nagyobb összegeket is átváltathatnak anélkül, hogy felhívnák magukra a figyelmet.

Az Egyesült Királyságban jelenleg 27 vállalkozásnak van engedélye kriptovalutás szolgáltatások nyújtására, azonban semelyik sem kapott engedélyt a most betiltott automaták üzemeltetésére. Az utóbbi miatt a Gidiplus bíróságra is ment, hogy az elutasított kérelme miatt benyújtott fellebbezésének rendeződéséig továbbra is működtethesse az automatáit. A bíró elutasította a kérést, hiszen a cég semmilyen megoldást sem prezentált, hogy ebben az időszakban miként lenne képes nagy vonalakban törvényesen működtetni a gépeit.

Az FCA tájékoztatása szerint következményekre számíthatnak azon vállalatok, amelyek nem állítják le a lehető leggyorsabban az illegális automatáikat. A Coin ATM Radar adatbázisa szerint hírünk írásakor 80 ilyen gép üzemelt az Egyesült Királyságban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!