Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Botrány lehet a Samsung chipgyártó részlegénél

Samsung Exynos chip
Vágólapra másolva!
Elveszítette a nagy ügyfél Qualcommot, sikkasztási vádak érték a vezetőséget.
Vágólapra másolva!

Néhány nappal ezelőtti hírek szerint a Qualcomm minél előbb faképnél kívánja hagyni a Samsung Foundry chipgyártót, miután az túlságosan nagy selejtaránnyal képes előállítani a csúcsmobilokba szánt Snapdragon 8 Gen 1 rendszerlapkáját. A helyzet miatt a vártnál hónapokkal előtt bemutatkozhat annak Plus jelzésű változata, a termék a TSMC gyártósorairól gördül majd le.

A kép csak illusztráció Forrás: Samsung

Mostanra újabb információk érkeztek az ügyben, a Digitimes szerint a Qualcomm rendszerlapkáját 65 százalékos selejtaránnyal gyártja a Samsung, azaz 100 elkészült chipből csak 35 működik az elvárt módon. A cég saját Exynos 2200 rendszerlapkája is az érintett technológiával készül, a források szerint ennél is nagyobb hibaaránnyal. Ezzel szemben a TSMC szintén 4nm-es csíkszélességű technológiájával 30% a selejtarány, így érthető a Qualcomm részéről a másik vállalathoz való átpártolás.

A nagy ügyfél elvesztésének tetejébe a dél-koreai Infostock Daily értesülései szerint sikkasztási vádak érték a Samsung Foundry vezetőségét. A vállalat nem kívánta kommentálni az emiatt indított belső vizsgálatát, ám a pletykák szerint egyes vezetők meghamisíthatták a 4 nm-es és az 5 nm-es gyártósorok selejtarányait, hogy több anyagi támogatást kapjanak a fejlesztési büdzséből. A vád szerint nem tisztázott, hogy mire lett elköltve a pluszban megszerzett összeg.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről