Nagyot mentett az iPhone műholdas vészhívása

iphone műholdas segélyhívás
Az autó roncsa a mentőegység felvételén
Vágólapra másolva!
Közel száz méteres szakadékba zuhant egy fiatal pár az autójával.
Vágólapra másolva!

Nem váratott sokat a hasznosságának bizonyítására az iPhone 14 mobilok műholdas segélykérése, az először Észak-Amerikában debütált, a közelmúltban pedig több európai országban is aktivált funkció lehetővé teszi a mobilhálózatok által nem lefedett helyeken a segélykérést. A mobilozók szöveges üzenetekben tudnak kommunikálni az Apple ügyfélszolgálatával, akik a nevükben segítséget kérnek az adott esetben releváns szolgálattól.

Az autó roncsa a mentőegység felvételén Forrás: Los Angeles County Sheriff's Department

December elején megérkezett az első beszámoló arról, hogy jó eséllyel életet mentett a funkció, egy alaszkai férfi a semmi kellős közepén robbant le a motoros szánjával. A helyzetet súlyosbítva az éjszaka kellős közepén és fagypont körüli hőmérséklet mellett történt az incidens, ám a műholdas segítségkérés jóvoltából még időben megtalálta a mentőcsapat.

Most hasonlóan borzasztó balesetről számolt be a Washington Post, a 24 éves Christian Zelada és a 23 éves Cloe Fields az út szélére félrehúzódva elengedtek egy másik autóst a kaliforniai Angeles Crest Highway autópályán.

A többség ránézésre valószínűleg nem feltételezné, hogy kisebb sérülésekkel megúszták az autóban utazók Forrás: Chloe Fields

Pillanatokkal később a fiatal pár Hyundai Elantrája lecsúszott az utat szegélyező szakadékba, körülbelül 91 méter zuhantak, azonban csodával határos módon mindketten megúszták kisebb sérülésekkel a kalandot. A magát valamennyire összeszedett fiatalember megtalálta a barátnője iPhone 14 mobilját, majd képes volt műholdon át segítséget kérni vele a térerő nélküli területen.

Fél órán belül úton voltak mentőhelikopterrel a kórházba.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!