Lassítani fogja a túlhasználók internetét a Starlink

starlink parabola antenna dishy mcflatface
A Starlink antennája
Vágólapra másolva!
Havi 1 TB forgalomig lesz teljes sebességű Észak-Amerikában a napközi netkapcsolat.
Vágólapra másolva!

Kénytelenné vált megregulázni a túlfogyasztó ügyfeleit a SpaceX tulajdonában lévő Starlink műholdas internetszolgáltatás. A decembertől életbe lépő szigorítás egyelőre csak az amerikai és kanadai ügyfeleket érinti, nagy hálózati terhelés esetén lassítani fogja a 7-23 órás idősávban azok netét, akik az aktuális számlázási ciklusukban már átlépték az 1 TB (1024 GB) adatforgalmat az említett idősávban.

Csak a fix szolgáltatási helyű végpontokat érinti a korlátozás, a járművekre szánt Starlink-csomagok esetében eleve nincs prioritásos hozzáférés a műholdas nethez Forrás: SpaceX

A Starlink tájékoztatása szerint az orbitális mennyiségű adatforgalmat bonyolítók aránya 10 százalék alatt van az előfizetők között, ám ők rendkívüli terhelést rónak a limitált kapacitású hálózatra, lassítják az előfizetők további 90 százalékának internetét, ami a cég szerint nem mondható „fair használatnak".

Egyelőre nem világos, hogy a Starlink milyen tempóra korlátozza le az óriási adatforgalmú ügyfelek kapcsolatát, de általános célokra jó eséllyel használható sebességet kapnak. Emellett a lekorlátozott ügyfelek gigabájtonként 25 centért képesek lesznek feloldani a megszokott sebességet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!