Gyújtheti és értékesítheti személyes adatainkat az Apple?

Apple App Store
Vágólapra másolva!
A személyes adatok védelmét zászlajára tűző Apple könnyen lehet, hogy mégsem olyan, mint amilyennek előadja magát. Bár egyelőre csak egyetlen perről van szó.
Vágólapra másolva!

Habár az Apple kifejezetten hangsúlyoza, hogy rendkívül figyel a felhasználói személyes adataira, és azokat sosem bocsátja ki külsős feleknek, úgy látszik akadnak olyanok, akik nem értenek egyet ezzel. Legalábbis egy valaki biztosan: egy Elliot Libman nevű úriember, aki most a kaliforniai bíróságon perre ment az óriáscéggel szemben.

A felperes egy novemberben megjelent kutatásra hivatkozva azt állítja, hogy az Apple alkalmazásboltja, az App Store nem csak, hogy engedély nélkül gyűjti a felhasználók adatait, hanem azokat aztán pénzzé is teszi.

Ebbe beletartoznak a felhasználó böngészési előzményei és egyéb aktivitásai is.

Libman szerint az Apple gyakorlata megsérti a felhasználók privát szféráját, megtéveszti a felhasználókat, és nagyon pontosan rögzíti, hogy az App Store vásárlói milyen alkalmazásokat kedvelnek, milyen témák iránt érdeklődnek, és ezeket a cég számos területen felhasználja.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rolf Vennenbernd

Mindez persze nem lenne meglepő, hiszen gyakorlatilag az összes nagy technológiai cég ezt csinálja, főleg a hirdetési bevételekre építő Google és Facebook. Az Apple azonban deklaráltan fellép az ilyen jellegű gyakorlatokkal szemben, és pont azzal igyekszik vonzóvá tenni a saját készülékeit és platformjait, hogy onnan semmilyen személyes információ nem kerülhet ki.

Libman mindenesetre abban reménykedik, hogy az egyelőre személyes ügyéből hamarosan egy nagy megmozdulás, végső soron pedig egy csoportos per kerekedik majd ki. Az úriember lelkesedését azonban az ügyvédei nem osztják, akik finoman csak úgy fogalmaztak, hogy "nehéz lesz megnyerni ezt a pert".