Durván emelkedhet a steames játékok ára

gamer gamepad játékvezérlő videojáték playstation xbox
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A döntő többség számára visszafelé sült el a régiós árazás gyakoribb frissítése.
Vágólapra másolva!

Körülbelül egy héttel ezelőtt a piacvezető digitális számítógépes játékboltot üzemeltető Valve tájékoztatta a fejlesztőket és a kiadókat, hogy a gazdaságilag turbulens idők miatt a szokásosnál gyakrabban fogja frissíteni a régiós árazási javaslatait a Steamen. Ezek kiindulása alapját az amerikai dolláros árak képezik, de nem szimpla pénznemek közti átváltást végez az ajánlórendszer, hanem a különböző piacok vásárlóerejét is beleveszi a képletbe.

Nem örülnek majd a gamerek, ha megfogadják a Steam új árazási javaslatait a kiadók Forrás: Felix Lichtenfeld / Pixabay

Az árak gyakoribb frissítése az erős dollár miatt elsőre pozitívumnak tűnt, ám az árcsökkenésre számítottak most óriási feketelevest kaptak: az első újraszámítást követően kivétel nélkül minden egyes pénznemben nőttek az ajánlott árak.

Méghozzá a legtöbb esetben kifejezetten nagy mértékben, a számunkra releváns eurós ár 18%-kal lőtt ki, így az 59,99 dollárra árazott játékok esetében az eddigi 49,99 euró helyett már 58,99 eurós árcédulát ajánl a kiadóknak és fejlesztőknek a Steam.

Olyan 21 ezer vs. 24 ezer forintokról van szó.

Számos pénznemnél konkrétan árrobbanás történt, a török líra esetében 454 százalékkal, míg az argentin pesónál 485 százalékkal megemelt vételi árat javasol a Steam. Összesen tizenhat pénznem esetében érte el a legalább 40 százalékot az áremelés mértéke.

Csak reménykedhetnek a játékosok, hogy a kiadók és a fejlesztők nem fogadják meg a Steam új árazási javaslatait.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!