Az elhallgatott titok: ezek a mobilok a legjobbak gyerekeket fotózni

Xiaomi 12S Ultra
Vágólapra másolva!
Valaki arra volt kíváncsi, mekkora az úgynevezett shutter lag az Apple, a Xiaomi és a Samsung legutóbbi csúcsmobiljainál.
Vágólapra másolva!

Az egyre drágább csúcsmobilok világában manapság minden a rengeteg megapixelről és a számításalapú fotózásról, az algoritmusokról szól. Ennek ellenére a legtöbb méregdrága eszköz alkalmatlan a beltérben például gyereket vagy háziállatot fotózni, csak elmosódott, homályos képeket kapunk – egy sok éves, régi mobil ilyen téren jobb eredményt érhet el.

Xiaomi 12S Ultra Forrás: Xiaomi

Ezt a fajta elmosódást az úgynevezett shutter lag okozza: a kioldógomb lenyomása után ha nem azonnal készül el a kép, akkor homályos, mosottas lesz. A legkisebb shutter lag terén, vagyis a gyorsan mozgó személyek, tárgyak fotózásában általában az Apple és a Google mobiljai jeleskednek.

Ice Universe ezt a shutter lagot vizsgálta egy tesztjében, és arra jutott, hogy a fotók a Xiaomi 12S Ultra és Xiaomi 12T Pro mobilokkal készülnek el a leggyorsabban, de az Apple iPhone 14 Prónak sincs miért szégyenkeznie. Persze szaladgáló gyerekeket nem fotózott beltérben, így a tesztjét nem lehet túl tudományosnak és alaposnak mondani. Az viszont már néhány fotó gyors elkattintásából kiderült, hogy a shutter lag hatalmas a Samsung Galaxy S22 Ultrán, a Vivo X80 Prón és a Huawei Mate 50 Prón is. Felénk inkább a Samsung érdekes alternatíva a háromból, így jövőre remélhetőleg javítanak ezen a több éve húzódó problémán.