Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem mindig a legnagyobb a legjobb

Philips, 48OLED806, OLEd, tévé, teszt
Íme a Philips 48OLED806
Vágólapra másolva!
Amikor a holland anyacég tíz éve eladta a Philips tévés részlegét a szabadalmakkal és a névhasználati joggal együtt egy viszonylag ismeretlen hongkongi cégnek, sokan a vészharangot kezdték kongatni. Ám mára bebizonyosodott, hogy korai volt még temetni a márkát, hiszen a vevő, a gigantikus gyártói kapacitással rendelkező TP Vision jó gazdává vált.
Vágólapra másolva!

Eltökélték, hogy nem hagyják veszendőbe menni a szépen csengő nevet, és tényleg nem sajnálták a pénzt és az energiát arra, hogy első vonalban tartsák a brandet. Ennek köszönhetően több szerencsétlenebb sorstársával ellentétben a Philips nem vált egy gagyi márkává, amit tökéletesen alátámaszt, hogy a cég kínálatában igen hamar megjelentek az LCD-nél lényegesen jobb képminőséget produkáló OLED modellek.

Íme a Philips 48OLED806 Forrás: Origo

A vállalat mindig próbálta tágítgatni a határokat kihasználva a friss technológiai fejlesztéseket, aminek köszönhetően jó pár különleges darab is felbukkant a portfóliójukban a hagyományosabb eszközök mellett. Ilyen többek között a 48OLED806 típusjelzésű készülék, amely a maga nemében páratlannak tűnt az előzetes információk alapján, úgyhogy nagyon örültünk, amikor rátehettük egy rövid időre a kezünket.

Mitől különleges?

A 48OLED806 jelenleg a világ legkisebb Ambilight OLED televíziója, hiszen megkapta az LG Display által gyártott, a korábbi megszokott méreteknél (55 és 65 inch) lényegesen kisebb 48 inches OLED panelt. Emellett ellátták a Philips egyedülálló, valóban exkluzív Ambilight technológiájával, amelynél a hátlapra szerelt miniatűr LED diódák teremtenek állandóan változó fényglóriát a termék köré. Ez a megoldás iszonyatosan látványos, főleg sötétben, és ráadásul a glória egyes részeinek színe az épp futó tartalom függvényében változik. Az eljárás bombasztikus, és ezer százalék, hogy mindenki felfigyel rá. Az Ambilight gyakorlatilag egy olyan figyelemfelkeltő karácsonyfává teszi a tévét, amely azonban így egész évben világíthat. Értelemszerűen ki is kapcsolható, de ha valaki úgy érzi, tehát nem kötelező fénygömb mellett televíziózni.

Rengeteg extra

A Philips televíziókba a Google által összekalapált Android TV rendszer került, ami nem a legkönnyebben kezelhető, viszont rengeteg érdekes extra szolgáltatást kínál. Ezek közül a legfontosabbak nyilván a manapság irtózatosan népszerűnek számító internetes applikációk, amelyek révén filmeket, videókat, sorozatokat vagy sportközvetítéseket lehet nézni. Ez nagyon hasznos, mint ahogy az is, hogy a kompatibilis mobiltelefonok, tabletek vagy számítógépek tartalma vezeték nélküli úton tükrözhető.

Android TV smart rendszerre épül. Forrás: Origo

Magyarul azt fogjuk látni az óriási képernyőn, mint amit a mobilon vagy a PC-n látnánk. A készülékhez csatlakoztathatóak kábelek használata nélkül Bluetooth hangeszközök, azaz például egy fej- vagy fülhallgató, ami remek! Az eszközök párosítása igen egyszerű, a kapcsolat végig stabil maradt, a hatótávolság pedig durván 20 méter, ami otthonra tökéletesen elég. Az Android TV további érdekes funkciója, hogy támogatja a hangalapú vezérlést, azaz parancsszavakkal utasíthatjuk a tévét, hogy például milyen műsort játsszon le, milyen weboldalt nyisson meg, de arra is, növeljen a hangerőn. A készülékből nem hiányzik a gyárilag előzetesen már feltelepített médialejátszó szoftver. Ennek köszönhetően elég csak a tévébe dugni egy pendrive-ot vagy külső merevlemezt, és máris lehet nézni az azokon található filmeket.

Képi világ

A smart funkciók és az érdekes extrák hasznosak és fontosak persze, de ha a kép minősége problémás, akkor igazából ezeknek sok jelentősége nincs. A jelek tudják, érzik ezt a Philips háza táján is, hiszen a tv egy abszolút fejlett OLED panelre, és a saját fejlesztésű, mesterséges intelligenciával felvértezett képfeldolgozó chipre épül. Ez utóbbi egy igen fontos alkatrész, amelynek feladata, hogy kihozza a legtöbbet a kijelzőből.

A dizájn letisztult, puritán. Forrás: Origo

A két komponens pedig kiválóan dolgozik együtt, hiszen a tv által produkált látványvilág szédületesen jó. A 4K-s felbontás remek részletességet jelent, ami ilyen, viszonylag kicsi képméret mellett azt eredményezi, hogy az ember nagyon sűrűnek, töménynek érzi a a képet. Az alkalmazott képalkotási eljárásból fakadóan a fekete tökéletes, 0 nit fényességű, ezáltal a kontraszt végtelen. A színek gyönyörűek, természetesek, ragyogóak, a mozgásmegjelenítés pedig gyakorlatilag hibátlan, és egyszerűen semmibe sem lehet nagyon belekötni. Nincsenek zavaró képi hibák, szaggatás, remegés, szellemképesedés vagy egyéb anomália. Még ha teljesen oldalról bámulja valaki a kijelzőt, akkor sem fogja érzékelni a tónusok fakulását. A készülék másodpercenként 120 képkocka megjelenítésére képes, ami kétszer annyi, mint amit az átlagos modellek tudnak. Ez a játékoknál lehet fontos, mint ahogy az is, hogy támogatja a FreeSync technológiát, illetve hogy a bemeneti késleltetése kellemesen alacsony. Mindent összevetve azt mondhatjuk, hogy ez a Philips televízió filmekhez, sportközvetítésekhez, tévézéshez és játékokhoz is ideális, egy igazi joker a pakliban.

Hang, dizájn, bizonyítvány

A beépített hangrendszere viszont nem olyan nagy szám, annak ellenére, hogy építettek bele egy külön, 30 wattos mélynyomót is. Egyszerűen nem igazán érzékelni a basszusokat, a dinamika hiányozik, a sztereó térérzet megteremtésére sem képes. Az tény, hogy a hangerő kellően nagy, hanghibákat sem tapasztalni, szóval azért szó nincs arról, hogy használhatatlan lenne.

De például fényévekkel gyengébben szól, mint a Philips beépített hangprojektoros készüléke.

A vállalatnak van jó pár egyedi megjelenésű, különleges dizájnnal felvértezett televíziója, azonban ez a termék pont nem tartozik ezek közé. A két apró, fémes tappancson nyugvó készülék meglehetősen minimalista, mondjuk ki, puritán külsővel bír. Az nem is látszódik rajta első pillantásra, hogy milyen modern, innovatív termék, nem tűnik státuszszimbólumnak. Viszont az is tény, hogy pontosan e visszafogottságnak köszönhetően gyakorlatilag bármilyen stílusú belső térbe harmonikusan beilleszthető. A durván két hetes tesztidőszak után arra a következtetésre jutottunk, hogy a világ legkisebb Ambilight OLED televíziója, a Philips 48OLED806 egy kifejezetten jól sikerült készülék. Kellően sokoldalú, a kezelése rendben van, az extrák hasznosak, az Ambilight remek, a kép minősége pedig félelmetesen jó. Az ára 320 000 forint, ami persze nem kevés pénz, de ez tényleg egy kiemelkedő modell, így a tudásához, képességeihez képest nem mondanám túlárazottnak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről