Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Űrhajósoknak hiszik magukat a hongkongi taxisok

hongkong taxi
Egy hongkongi taxis az űrhajóvá változtatott kocsijában
Vágólapra másolva!
Elege van a hatóságnak, kettőre korlátozná a műszerfalra aggatható kütyük számát.
Vágólapra másolva!

Nagy meglepetés érheti a Hongkongban első alkalommal taxiba szállt külföldi utazóközönséget, a helyi fuvarosok egy része ugyanis kompetitív előnyre hivatkozva szereti teleaggatni a kocsijának műszerfalát akár féltucatnál is több mobillal és táblagéppel. A sofőrök szerint így minden a munkájuk során potenciálisan hasznos információt képesek nyomon követni a keresőképességük maximalizálása érdekében, plusz a többségüknek jó eséllyel tetszik, hogy négykerekű űrhajóknak tűnnek a kocsijaik.

Egy hongkongi taxis az űrhajóvá változtatott kocsijában, a hatóság szerint ez bőven sok a jóból Forrás: South China Morning Post / Facebook

A hongkongi szállítmányozási és logisztikai hatóságnak viszont elege lett a helyzetből, részben a nevetséges mennyiségű kijelzőt okolja a taxisok megszaporodott balesetei miatt. Egy momentán csak javaslat formában létező szabálymódosítással megszüntetné a praktikát: kettőre maximalizálná a műszerfalra aggatható eszközök számát, legfeljebb 7,1"-es táblagépekre limitálná azok típusát, továbbá olyan módon írná elő az elhelyezésüket, hogy nem csökkenthetnék a sofőrök látóterét.

A javaslat szerint a szabályozást megszegőkre a körülményektől függően 450-2000 hongkongi dolláros (23-103 ezer forintos) bírságokat szabhatnának ki a rendőrök, míg a szabályokat folytatólagosan és súlyosan megsértők esetében bíróság állapítaná meg a büntetés összegét.

A hírek szerint a személyszállításban utazó járművezetők java korrektnek tartja képernyőlimites elképzelést, azonban nem örül a javaslat azon részének, hogy vezetés közben csak hangparancsokkal lehetnének használhatóak az eszközök.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről