90 millió dollárt ad az appfejlesztőknek a Google

Google Pixel 6 Pro
Vágólapra másolva!
Androidos fejlesztők számára hozná létre a 90 millió dolláros alapot a Google, hogy meneküljön egy per elől.
Vágólapra másolva!

A jelentések szerint újabb per elől menekülne a Google: ezúttal androidos fejlesztők sérelmezik, hogy mennyi pénzt kaptak meg az appjaik után, továbbá az in-app vásárlásokkal is problémájuk van. A San Franciscóban benyújtott per szerint a Google megállapodásokat kötött a mobilgyártókkal, technikai akadályokat alkalmazott és megosztotta a bevételeket, ezzel együtt lezárta az apprendszerét és a Google Play fizetési rendszerét helyezte előtérbe.

Google Pixel 6 Pro Forrás: progamer

A Google nem szeretne újabb pert, ezért egy blogbejegyzésükben közzétett állítás szerint 90 millió dolláros alapot hoznának létre az appfejlesztők támogatására: azokhoz szól ez, akik 2016 és 2021 között évi 2 millió dollárnál kevesebbet kerestek – ők a Hagens Berman Sobol Shapiro szerint 48 ezren lehetnek, és minimum 250 dolláros kifizetésre számíthatnak.

Mindezt még a bíróságnak is jóvá kell hagynia. A Google egyébként 2021 óta már csak 15 százalékos jutalékot kér a fejlesztők első 1 millió dolláros bevételéből (évente). Hasonló kompromisszumot kötött az Apple is, egy hasonló csoportos perben pedig 100 millió dollárt ajánlott a felpereseknek.