Eltűnőben van a kriptobányászok részéről a videókártyák iránti kereslet

ASUS TUF Gaming Radeon RX 6500 XT
Az extrásabb TUF Gaming Radeon RX 6500 XT modellért már 334 eurót fog kérni az Asus
Vágólapra másolva!
Az Asus szerint most többek közt a nyomtatott áramköri lapokból van hiány.
Vágólapra másolva!

Jó hírekkel szolgált az üzleti eredményeinek ismertetése során az Asus egyik első embere, S.Y. Hsu társ-ügyvezető igazgató szerint folyamatosan eltűnőben van a kriptobányászok részéről a videókártyák iránti kereslet. A helyzetet a proof of work típusú bányászat kivezetésével magyarázta, a jövőben használni kívánt proof of space modell esetében nincs szükség erős grafikus vezérlőkre.

Nem éri meg jelenleg videókártyát vásárolniuk a kriptobányászoknak Forrás: Asus

Emellett a jelenséghez minden bizonnyal hozzájárult, hogy a BitCoinhoz és az Etherhez hasonló népszerű pénzhelyettesítő eszközök az idei évben végig gyengélkedtek. A héten még totális összeomlásra is sor került, a múlt havi 118 dolláros csúcshoz képest mostanra szinte lenullázódott a Terra Luna kriptovaluta értéke, ráadásul a piaci pánik magával rántotta az elméletileg az amerikai dollár árfolyamához kötött TerraUSD-t, a gyakorlatban ez 75 százalékot veszített az értékéből.

S.Y. Hsu elmondása szerint a kriptobányászok általi kereslet eltűnése nem számít az ASUS számára, a videókártyák árainak normalizálódásával az eredeti ügyfélkör elviszi majd a rendelkezésre álló termékeket. A chiphiány kapcsán elmondta, hogy az integrált áramkörök java esetében már kezelhető a helyzet, most épp az áramszabályozással kapcsolatos komponensekből, a kamerákba szánt apróságokból, továbbá a nyomtatott áramköri lapokból van hiány, ezek jelentenek szűk keresztmetszetet a termékek gyártásakor.

Viszont problémát jelent, hogy a számítógépek iránti kereslet erősen csökken, a piac hamarosan visszatérhet a koronavírus előtti folyamatos eséshez. Az Asus befektetői az idei második negyedévben a PC-eladások terén 10% esésre számíthatnak, míg a perifériákból 10-15%-kal kevesebb fogyhat.

Végül nem segít az Asus helyzetén, hogy a vízi szállítmányozással is gondok vannak az USA felé, ha épp nem a hajók kikötőkben feltorlódása jelenti a problémát, akkor konténerekből vagy kamionsofőrökből nincs elég. A helyzet nem rosszabbodik, de nem is javul.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!