Nem üldözi többé az etikus hackereket az USA

adathalászat
Computer hacker, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Nem kell bűnvádi eljárástól félniük a jóindulatúan eljáró biztonsági kutatóknak.
Vágólapra másolva!

A mások termékeit és szolgáltatásait specifikus gyártói engedély nélkül, de végső soron a felhasználók védelme érdekében jóindulatúan vizsgáló biztonsági kutatók tipikusan nem szokták megütni a bokájukat a tevékenységeik miatt, azonban nem hallatlan, hogy köszönet helyett jogi fenyegetéseket kapnak a sérülékenységek vagy egyéb hibák felfedezéséért.

Az etikus hackerek csak életérzésből húzzák a fejükre a kapucnit, egyébként vállalják a tetteiket Forrás: AFP/Science Photo Library/Igor Stevanovic

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma a napokban bejelentette, hogy részéről vége a fehér kalapos hackerek üldözésének, az új irányelvei szerint a jóindulatú biztonsági kutatók büntetőeljárás alá vonását a jövőben nem ajánlja.

A magyarázat szerint a jóindulatú biztonsági kutatás alatt olyan számítógépekhez vagy számítógépes rendszerekhez való hozzáférést kell érteni, amely célját a jóindulatú tesztelés és vizsgálódás, a biztonsági problémák megoldása jelenti. A hackerek elleni vádemelés nem javasolt, amennyiben a tettük nem jelentett kockázatot egyének és a széles publikum számára, a cselekményből derivált információk pedig elsősorban az adott jellegű berendezés vagy szolgáltatás biztonságának promotálására lettek felhasználva.

Az iparági konszenzuson alapuló etikai kódex teljes betartása esetén, továbbá szándékos vagy véletlen károkozás hiányában nem javasolt a biztonsági kutatók elleni vádemelés.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!