Óriásit gyorsulnak a csúcsmobilok háttértárai

samsung ufs 4.0 háttértár memóriachip
Modern számítógépes SSD-hez hasonló írási és olvasási sebességeket képes felmutatni a Samsung mobileszközökbe szánt, UFS 4.0 szabványú háttértára
Vágólapra másolva!
Számítógépes SSD-hez hasonló sebességet nyújt a Samsung új memóriachipje.
Vágólapra másolva!

Az okostelefonok háttértárainak szóba kerülésekor jellemzően csak a kapacitásuk a téma, pedig a sebességük is kritikus tényező. A gyenge chipek lelassíthatják a készülékek működését, a manapság a csapból is folyó 4K / 5G / VR szentháromság tagjai pedig adott esetben különösen komoly tempóbeli követelményeket támaszthatnak a memórialapkákkal szemben.

Modern számítógépes SSD-hez hasonló írási és olvasási sebességeket képes felmutatni a Samsung mobileszközökbe szánt, UFS 4.0 szabványú háttértára Forrás: Samsung

A Samsung most előállt a következő nagy dobásával a mobileszközökbe szánt háttértárak terén, az UFS 4.0 protokollt használó, hetedik generációs V-NAND technológiás memórialapkája akár 4200 MB/s szekvenciális olvasási, továbbá 2800 MB/s szekvenciális írási sebességre is képes. Ezek abszolút bődületes sebességek, kontextusként a PCI Express 4.0 csatolófelületű, számítógépes SSD-k által nyújtotthoz hasonló tempóról beszélünk.

A gyártó szerint az előző generációs UFS 3.1 szabványú háttértárához képest az új modell 2× gyorsabb olvasási és 1,6× nagyobb írási sebességet kínál, de azonos kihasználtság mellett 46%-kal alacsonyabb fogyasztás mellett. A 13×11×1 mm méretű chip akár 1 TB kapacitásban is elérhető lesz.

A Samsung szupergyors mobilos háttértárának tömeggyártása az idei harmadik negyedévben kezdődik, így akár még idén piacra kerülhetnek az első ezzel szerelt eszközök, jó eséllyel valamelyik csúcs Galaxy modellben debütálhat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!