Javul a régebbi androidos eszközök biztonsága

idős mobilozás okostelefon szelfi selfie tanulás
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Már nem kell Android 11 az appok engedélyeinek automatikus visszavonásához.
Vágólapra másolva!

A 2020 őszén megjelent Android 11 egyik biztonsági fejlesztését a három hónapja el sem indított alkalmazások engedélyeinek automatikus visszavonása jelentette, ezzel csökkenthető a ténylegesen nem használt appok háttérbeli adatgyűjtése, ami jótékony hatással lehet a magánszféra védelmére.

A kép csak illusztráció Forrás: Andrea Piacquadio / Pexels

Tavaly szeptemberben a Google csendben bejelentette a funkció régebbi Android-főverziókra való elhozását, elméletileg minden olyan mobilon és tableten elérhetővé válik a jogosultságok automatikus visszavonása, amely a funkció bevezetésekor támogatja a Play-szolgáltatások keretrendszer éppen naprakész változatát, papíron ennek jelenleg minimum Android 4.4 kell.

Annyi megkötés van az Android 11 natív implementációjához képest, hogy az engedélyek megvonása csak az említett rendszer API-szintjét célzó alkalmazások és játékok esetében működik, így csak a Play Áruházban tavaly november óta megjelent vagy frissített appok esetében garantált a működése.

Most megkezdődött a biztonsági fejlesztés hullámokban való elérhetővé tétele, a beszámolók szerint tömegesen elkezdett felbukkanni az Android 10-es és régebbi rendszerű készülékeken. A jelenléte a Play Áruház appban ellenőrizhető, a profilképre koppintva és a Play Protect menübe belépve van egy önálló szekciója az ellenőrzés gomb és a legutóbb ellenőrzött alkalmazások rész között.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!