Súlyos hibáról panaszkodnak a HP laptopokon

HP Spectre x360 16
Vágólapra másolva!
Megeszi a rendszermemóriát a gyári billentyűkezelő segédprogram.
Vágólapra másolva!

A hírek szerint egyes HP laptopok tulajdonosai már hónapok óta súlyos hibára panaszkodnak, legalább tavaly december óta Windows 10 és Windows 11 alatt is elképesztő mennyiségű rendszermemóriát kezdett felhasználni a HP Hotkey UWP Service. Ez egy gyári háttérszolgáltatás, amely a noteszgépek klaviatúráin lévő Fn gombok működéséért felelős. A többségnél látszólag a Windows 11-re való frissítés után kezdődött a jelenség.

A kép csak illusztráció Forrás: HP

A leírások alapján nem mindegyik a háttérszolgáltatást futtató laptopot érinti a hiba, de például a Zbook 15 neve rendszeresen előkerül az ügyben. A modellel rendelkező egyik felhasználó azt írta, hogy a 64 GB memóriájából 49 GB-ot képes volt lefoglalni az apró segédprogram, kontextusként megfelelő működés során állítólag ~2 megabájttal be szokta érni a HP Hotkey UWP Service.

A HP egyelőre nem reagált a panaszokra, a mostani sajtóbeszámolók talán segítenek majd felhívni a figyelmét a helyzetre, és sikerül megoldani a memóriaszivárgási hibát. Addig is a beszámolók szerint a HP-féle LAN/WLAN/WWAN Switching and Hot Key Service meghajtószoftver újratelepítése, vagy a 8.10.14.1-es verziójára való visszaállás megoldhatja a gondot.

Végül a hibát tapasztalóknak érdemes lehet az alvó állapotba küldése helyett kikapcsolniuk a laptopjukat a Start menün keresztül. Ez ugyan nem oldja meg a gondot, de legalább felszabadítja az addig szükségtelenül lefoglalt rendszermemóriát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!