Hamarosan bajok lehetnek a weblapok működésével

laptop ijedt nő
Vágólapra másolva!
Közel párhuzamosan három népszerű böngésző is túl időssé válik.
Vágólapra másolva!

A böngészők fejlesztőinek rendszeresen meggyűlik a bajuk az átgondolatlanul megírt webhelyek okozta működési problémákkal, a tavasszal pedig újabb front nyílik majd ezen a téren: március 29-én a Chrome, röviddel később az Edge, majd május 3-án a Firefox is eléri a századik főverziót.

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

Elméleti síkon ennek semmi különös jelentősége sincs, gyakorlati síkon viszont sok webhelyen működési zavart okozhat, hogy három számjegyűvé válik a fő verziószámuk. Ennek oka, hogy egyes webhelyek és az elkészítésükkor felhasznált keretrendszerek kompatibilitási okból ellenőrzik a látogató böngészőjének típusát és főverzióját, azonban az adatok kiolvasásakor korrekt megoldás leprogramozása helyett a készítőik lustán csak kiolvastatták az első két számjegyet a verziószámból.

Emiatt a programjaik azt fogják hinni, hogy a böngészők 100-as főverziója helyett a 10-es főverziót használják a látogatók, ami funkcióvesztéssel vagy a működés megtagadásával jár majd.

Ugyanez a probléma akkor is előjött, mikor két számjegyűre ugrott a böngészők verziószáma, de sajnos nem mindegyik fejlesztő tanult az előző incidensből.

A Google a kiolvasható verziószám trükkös megváltoztatásával próbálja kezelni a problémát, a Chrome technológiáját használó Microsoft Edge valószínűleg követi majd a példát, míg a Mozilla listára kívánja venni a rosszalkodó webhelyeket, az esetükben hamis verziószámot jelent majd a Firefox.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!