Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Visszahackelhetett egy zsarolóbandát az NVIDIA

nvidia geforce rtx 3090 ti videokártya grafikus kártya
NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti
Vágólapra másolva!
Egy terabájt adatot lophatott ki egy dél-amerikai ransomware csoport a vállalattól.
Vágólapra másolva!

A múlt héten zsarolóvírusos támadás áldozatává válhatott az NVIDIA, amely miatt állítólag két napon át nem voltak elérhetőek egyes belső rendszerei, az információt a Bloombergnek átadott forrás csekély jelentőségű eseményként írta le a helyzetet. A cég hírünk írásáig csak annyit volt hajlandó reagálni, hogy kivizsgálás alatt áll egy biztonsági incidens, de az nem érintette a normál működését.

NVIDIA GeForce RTX 3090 Ti Forrás: NVIDIA

Most bizarr fordulatot vett az ügy, egy sötét webes fórumon azzal állt elő a dél-amerikai LAPSU$ zsarolóvírusos csoport, hogy az incidens során kilopott 1 TB bizalmas információt az NVIDIA-tól, mire állítása szerint a chiptervező revans gyanánt visszahackelte, zsarolóvírust szabadított rá a szerverére.

A csoport csupa nagybetűs kommentárokban bűnözőnek titulálta az NVIDIA-t, és végletekig fel van háborodva, hogy mit képzel magáról.

A LAPSU$ további kommentárban azt magyarázta, hogy adathalász támadásokkal jutott hozzá az NVIDIA egyes alkalmazottainak email-fiókjaihoz. A fájlokhoz való hozzáféréshez be kellett lépnie a cég VPN-hálózatába, ennek részeként pedig kénytelen volt csatlakoztatni a virtuális számítógépét a vállalat távoli eszközkezelő rendszerébe. Ez hátsó kaput biztosított az NVIDIA számára, ezen keresztül fért hozzá a banda szerveréhez.

A leírás alapján a LAPSU$ arroganciája jelentősen túlmutat a műszaki tudásán, komolyan vehető hackerekkel ilyet nem valószínű, hogy el tudott volna játszani az NVIDIA, már ha igaz a történet. A zsarolóbanda azt állítja, hogy van biztonsági másolata a cégtől kilopott információkról, a GeForce termékek grafikus driveréhez kapcsolódó forráskódokat hozott nyilvánosságra ennek bizonyítására.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről