Újból kártevő került a Microsoft Áruházba

microsoft áruház
Hullámokban érkezik meg Windows 10-re a megújult Microsoft Áruház
Vágólapra másolva!
A bűnözők klónozott játékokon keresztül támadták a számítógépezőket.
Vágólapra másolva!

Az Apple vagy a Google mobilos programboltjaihoz képest a modern Windowsokon elérhető Microsoft Áruház masszívan szerényebb új mennyiségű alkalmazást fogad napi szinten, ám sajnos az illetékesek ennek ellenére sem képesek rendet tartani benne. A megnyílása óta több komolyabb botrány is volt már nyilvánvaló szerzői jogsértések és hamisítások miatt, most pedig a Check Point szerint kártevőt terjesztettek benne.

Microsoft Áruház Forrás: Origo

A bűnözők népszerű mobiljátékok, többek közt a Subway Surfer és a Temple Run klónjaiba rejtették bele az Electron Bot nevű kártevőjüket, amely teljes távoli hozzáférést biztosított a felhasználók számítógépeihez, elindult a Windowszal együtt.

A Check Point szerint az elkövetők internetes csalásokra használták az áldozatok számítógépeit, azok egy rejtett böngészőablakon keresztül kattintásokat és gépeléseket szimulálva például kártevőkkel fertőzött weboldalakat próbáltak előrébb hozni a keresési találatokban, reklámok hamis lekattintásával bevételt generáltak, közösségi médiás fiókokat és webshopokat kívántak a ténylegesnél népszerűbbnek láttatni.

A rosszindulatú programmal felszerelt appok együtt olyan 5000 telepítést hoztak össze a programboltból való törlésük előtt, oroszlánrészt svéd, izraeli, spanyol és bermudai felhasználók számítógépeire kerültek fel.

A támadók a

  • Lupy games
  • Crazy 4 games
  • Jeuxjeuxkeux games
  • Akshi games
  • Goo Games
  • Bizzon Case

fejlesztői neveken publikálták a kártevővel fertőzött alkalmazásokat a Microsoft Áruházban.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!