Előbb jöhet az AMD válasza az Intel pofonjára

amd ryzen 3600 processzor cpu
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Állítólag előrehozta a Ryzen 7000 széria piacra dobását a vállalat.
Vágólapra másolva!

Az elsőként asztali gépekben elrajtolt, majd a laptopos piacon is megjelent Alder Lake családjával az Intel egyik pillanatról a másikra komoly pofont adott az elmúlt években minden processzorgenerációval nagy javulást felmutatott AMD-nek, az összes árkategóriában visszavette attól a vezetést.

A kép csak illusztráció Forrás: cebbi / Pixabay

Az elmúlt talán két évben kissé már az elkényelmesedés jeleit mutatni látszott AMD a jelek szerint értett a kijózanító pofonból, a Chiphell fórum egyik korábban jó információkat szállított felhasználója szerint előrehozta a következő generációs, Zen 4 mikroarchitektúrás processzorainak rajtját; az év második fele helyett akár már áprilisban is megtörténhet a bemutatásuk.

A központi egységek várhatóan a Ryzen 7000 családba tartoznak majd, 5 nm-es csíkszélességgel készülnek, továbbá az Alder Lake-hez hasonlóan támogatják a DDR5 memóriát és a PCI Express 5.0 csatolófelületet.

A szivárogtató szerint az elődhöz képest a Zen 4 mikroarchitektúra órajelenként 18%-kal több utasítást képes végrehajtani, a magjainak csúcs órajele 7%-kal magasabb, az összes magon egyszerre alkalmazható maximum órajel pedig 8,7%-kal nőtt.

Ha mindez igaz, akkor a Zen 4-es processzorok felvehetik a harcot az Intel legújabb megoldásaival.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!