Parányi LED-eknek hála lesznek mindennél jobbak az idei csúcstévék

lg microled
Vágólapra másolva!
Az év legnagyobb technológiai kiállításán, a CES 2022-n ezúttal bemutatták a gyártók, milyen csúcskategóriás termékekre számíthatunk az idén. Persze, továbbra is az OLED uralkodik majd úgy általánosságban véve, azonban a csúcskategória már egyre inkább a Micro LED területe, és itt egyre jobban áll a Samsung, de azért az LG is időben kapcsolt.
Vágólapra másolva!

Meg kell hagyni, hogy a Micro LED nem újdonság, igazából néhány éve már létezik, és mindenki azt próbálja megtippelni, hogy mikor léphet véglegesen az OLED helyére az abszolút csúcskategóriában. Nos, a válasz erre az, hogy valószínűleg idén, legalábbis ha a Samsungon múlik, akkor biztos.

Mondhatnánk, hogy a Samsung azért tolja ennyire ezt a technológiát, mert az OLED-ben elmaradt az LG-hez képest, de ez nem teljesen fedi a valóságot: a Micro LED valójában egyesíti a két technológia, az OLED és a hagyományos LED legjobb tulajdonságait.

A Samsung egyre inkább a Micro LED segítségével hódít a csúcskategóriában Forrás: Samsung

Ennek megfelelően a Samsung új Micro LED tévéiben 25 millió parányi dióda biztosítja a pixeleknek a háttérvilágítást, melyek mindegyike mindössze mikrométeres nagyságú. Ez azt jelenti, hogy pontosan olyan precízen tudják ezek a készülékek szabályozni a háttérvilágítást, mint az OLED-panelek, tehát a fekete mindig fekete marad, csak éppen a fényerő sokkal nagyobb, és a színek még jobbak.

Mivel a Samsung mindezt az abszolút csúcskategóriába szánja, a méreteken nem szabad meglepődni: a legkisebb is 89 hüvelykes, vagyis embertelenül nagy, a legnagyobb pedig 110 hüvelykes, amiről nem igazán tudjuk elképzelni, hová fér be. Viszont ha a lehető legjobb színhűséget, kontrasztot és fényerőt szeretnénk, mellé pedig teljesen Doby Atmos-képes térhangzást eleve a tévébe építve, akkor nem nagyon kell másfele nézelődni.

Persze a QLED és az OLED sem marad el

Az eggyel alacsonyabb kategóriát a Samsung már a Neo QLED-del képzeli el, aminek az előző generációja éppen a tavalyi CES-en mutatkozott be. Ez tulajdonképpen egy Mini LED-kijelző, tehát a háttérvilágítást megoldó diódák nem olyan picik, mint a Micro LED esetében, de ezen különböző szoftveres trükkökkel próbál átlendülni a Samsung. Mindenesetre a 16 384 különböző szintű fényerő valószínűleg bőven elég még az érzékenyebb szeműeknek is, hiszen a tavalyi csúcsmodellek pontosan negyed ennyit tudtak, és már azoknak is elképesztő volt a képe.

A Sony igyekszik egyesíteni az OLED és a kvantumpontos LED technológia előnyeit Forrás: Sony

Ezzel szemben a Sony egyelőre marad az OLED-vonalon, csak megbolondítva azt kvantumpontos technológiával. Így született meg a japán cégnél a QD-OLED, ami a Samsung megoldásához képest egy másik technológiával hozza el az OLED-re jellemző kontrasztos képet és szuper feketéket, valamint a magasabb fényerőt és jobb színeket.

Ezen kívül a Sony nem hagyja magára a már bevált hagyományos OLED-technológiát sem, melyekből mindenféle méretet kínál különböző kategóriákban, egészen a 42 hüvelyktől felfelé.

Az OLED tévék királya továbbra is az LG, és ezt egy minden korábbinál nagyobb készülékkel igyekeznek is nyomatékosítani. Eddig 88 hüvelyk volt a legnagyobb, de ez egyben 8K-s felbontású is volt, és megfizethetetlenül drága. Most a G2-es sorozat legnagyobbika mutatkozott be, ami ugyan 4K-s, viszont 97 hüvelykes. Hogy mennyibe fog kerülni, azt egyelőre nem tudjuk. Ezzel szemben a közönségkedvenc C-sorozatban a C2-es OLED most már elérhető lesz minden korábbinál kisebb, 42 hüvelykes méretben is, felvértezve minden jóval, amire a játékosoknak szüksége lehet, így a 120Hz és a VRR támogatásával is.

Az LG továbbra is uralkodik az OLED területén, de az új brutális méretű Micro LED tévéjével azért jelzi, hogy nem marad le erről a vonalról sem Forrás: LG

De nehogy azt higgyük, hogy az LG lemarad a Micro LED-vonalról. A koreai vállalat ugyanis az abszolút csúcskategóriában most már kereskedelmi forgalomba dobja a saját fejlesztésű, 136 hüvelykes Micro LED tévéjét, aminek az ára egyelőre szintén nem ismert, de meglepődnénk, ha 100 ezer dollár alatt lehetne megvenni.