Fokozza a belső hálózat biztonságát a Chrome

router modem internet ethernet wifi wi-fi gigabit
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Blokkolni kezdi a weblapok helyi hálózaton lévő eszközökkel való kapcsolatfelvételét.
Vágólapra másolva!

Ügyes fejlesztés válik szakaszosan elérhetővé a Google Chrome következő főverzióiban, amelynek hála sokkal nehezebb lesz az internetezők helyi hálózatain lévő eszközök támadása, a weblapok nem lesznek képesek többé csendben felvenni a kapcsolatot a potenciálisan sebezhető routerekkel, nyomtatókkal, hálózati adattárolókkal, egyéb kütyükkel.

A kép csak illusztráció Forrás: Pixabay / Pexels

A problémák elkerülése végett a funkciót két körben teszi majd elérhetővé a Google. A tervek szerint elsőként a következő Chrome 98 naplózni kezdi majd a fent említett típusú webes lekéréseket, majd ha minden jól megy, akkor talán a 101-es főverziótól kezdve felhasználói jóváhagyáshoz kötheti, hogy a weblapok elérhessék a belső hálózatra kapcsolódó eszközöket.

A blokkolni kívánt támadási felületet ritkán próbálják kihasználni a bűnözők, de például egy 2014-es incidens során valaki világszerte 300 ezernél is több D-Link, Micronet, Tenda, és TP-Link otthoni routerben volt képes átírni ilyen módon a DNS-beállításokat, ez felel a webhelyek IP-címeinek kiderítéséért.

Az átállítgatott routerek ezután a valódiak helyett támadó weboldalakat töltettek be a böngészőkben, az elkövető netbankos belépési adatok megadására, továbbá kártevővel fertőzött szoftverek telepítésére próbálta rávenni az áldozatokat.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!