8K felbontásban streamelte az olimpiát az Intel

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok, megnyitó, ünnepség, megnyitó ünnepség, Nemzeti Olimpiai Stadion, 2021.07.23., Magyarország, magyar csapat
TOKYO, JAPAN - JULY 23: Flag bearers Aida Gabriella Mohamed and Laszlo Cseh of Team Hungary lead their team out during the Opening Ceremony of the Tokyo 2020 Olympic Games at Olympic Stadium on July 23, 2021 in Tokyo, Japan. (Photo by Jamie Squire/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Csúcsszerver kellett 60 képkockás és HDR-es videófolyam kódolásához.
Vágólapra másolva!

Jó néhány okból rendkívül különlegesre sikeredett a magyar küldöttség kiváló eredményeivel zárult tokiói olimpia, a nyilvánvaló okok mellett ez volt az első részlegesen már 8K, avagy 7680×4320 pixeles felbontásban közvetített esemény a játékok történetében.

A magyar csapat az olimpia nyitóceremóniáján Forrás: Getty Images/Jamie Squire

Az állami NHK WORLD-JAPAN tévétársaság körülbelül 200 órányi 8K felbontású és 60 képkockás, HDR-es felvételt készített a játékok során, a nyitó- és záróceremóniák mellett hét sportág versenyeit, például az úszást, az atlétikát és a dzsúdót vette fel csúcsminőségben. A Super Hi-Vision közvetítések csak Japánban voltak követhetőek, megfelelő csúcstévé, műholdvevő és előfizetés birtokában.

Ettől függetlenül egyes újságírók a technológiai partnerként funkcionált Intel jóvoltából Észak-Amerikában és Brazíliában is megcsodálhatták a csúcsminőségű adást, internetes streameléssel jutott el hozzájuk Japánból.

Az Intel szerint a Sony F65 kamerák által rögzített nyers képet egy abszolút eszement szerverrel kódolták valós időben HEVC (H.265) formátumba:

  • négy Intel Xeon Platinum 8380H processzort (összesen 112 mag),
  • 384 GB DDR4 memóriát,
  • Intel Optane 900P 480GB SSD-t,
  • Spin Digital Enc Live kódolószoftvert,
  • továbbá Ubuntu 20.04.2 LTS operációs rendszert

használtak az olimpiai mutatványhoz.

További érdekesség, hogy a tévétársaság már a riói és a londoni olimpiákon is tesztelte a 8K felbontású rögzítést, azonban a felvételek nem jutottak el natív felbontásban nagyközönséghez, hiszen csak a közelmúltban kerültek piacra az első 8K-s tévék.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!