Majdnem lehetett kidobni a PC-s tápegységeket

corsair sf series tápegység psu
Corsair SF Series tápegység
Vágólapra másolva!
Nem kértek az Intel által erőltett új szabványból az alaplapok gyártói.
Vágólapra másolva!

Csendben óriási háború dúlt egy ideje az Intel és a számítógépes alaplapok gyártói között, miután az előbbi minden erejével próbálta erőltetni egy új asztali számítógépes tápegységszabvány bevezetését az idén piacra kerülő, 12. generációs Core processzoraihoz (Alder Lake) készült alaplapoktól kezdve.

Egy megszokott, ATX szabványú tápegység Forrás: Corsair

Az egyre szigorúbb energiahatékonysági elvárásoknak való megfelelés érdekében kitalált ATX12V0 szabvány radikálisan eltér az elmúlt huszonöt évben megszokottól, ugyanis a konnektorból jövő hálózati áramot csak 12V egyenáram formájában képes leadni, az alaplap és a táp között egy tíztűs csatlakozójú áramkábelt használ. Ettől függetlenül a számítógépekben továbbra is szükség van a megszokott 5V és 3,3V feszültségű kimenetekre, így az előállításukhoz szükséges komponenseket, továbbá magukat az áramcsatlakozókat az alaplapokra kell rávarázsolni.

Az új szabványra való átállás azt jelentené a számítógépüket frissíteni próbálóknak, hogy új alaplap és új processzor mellett új tápegységre is szükségük lenne, nem tudnák használni a meglévőt.

Az Intel ötlete univerzális ellenállásba ütközött az alaplapok és a tápegységek gyártói részéről, mindegyik fél tartott az inkompatibilitási nyűgöktől és a változás negatív visszhangjától. Emellett az alaplapgyártóknak egyrészt óriási mérnöki problémát jelentene az eddig a tápegységekben megbújt komponenseket és áramköröket rátenniük a túlzsúfolt alaplapjaikra, másrészt pedig a változás jelentősen emelné az alaplapok az elmúlt években enélkül is alaposan kilőtt árait.

Az ellenállás miatt végül hoppon maradt az Intel, a fogyasztóknak mégsem kell mostanában kidobniuk a meglévő tápegységeiket.

A kizárólag 12 voltot leadó számítógépes tápegység egyébként egyáltalán nem újdonság, számos nagy számítógépgyártó használ ilyen dizájnt az egyedi tervezésű asztali számítógépeiben, az Intel valójában csak szabványosította az elképzelést, plusz megpróbálta sikertelenül ráerőltetni a piacra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről