Otthagyná egy német tartomány a Microsoft Office-t

libreoffice irodai csomag
LibreOffice 6.0, Sifr ikontémával
Vágólapra másolva!
Pár éven belül 25 ezer számítógépen használna helyette LibreOffice-t.
Vágólapra másolva!

Nem csak az átlagos számítógépezők számára kritikus megfontolás a költséghatékonyság, többek közt a kormányzati szereplőknek is szempont, hogy minél olcsóbban tudják üzemeltetni a rengeteg PC-jüket. Emiatt rendszeresen ötletelés tárgya a Windows és Microsoft Office kombináció ingyenes és nyílt forráskódú szoftverekre való lecserélése, hiszen azokért nem kell licencdíjat fizetni.

LibreOffice 6.0, Sifr ikontémával Forrás: Origo

A LibreOffice mögött álló alapítvány szerint most Németország legészakibb tartománya próbálkozik meg az ötlettel, Schleswig-Holstein 2026 végéig olyan huszonötezer számítógépen váltana át az ingyenes irodai programcsomagra.

A projektért felelős Jan Philipp Albrecht digitális ügyekért felelős miniszter szerint első körben a Microsoft Office mellé lesz telepítve a LibreOffice, hogy kezelési vagy kompatibilitási problémák miatt ne álljon le a hivatalokban az ügyintézés, csak az új megoldás beválása esetén kerül le a gépekről a fizetős szoftvercsomag. Emellett több Linux-disztribúciót is tesztelnek, de nem állítja, hogy ténylegesen megpróbálják majd kipenderíteni a Windowst a kormányzati PC-kről.

Hosszú távon a tartomány szeretne böngészőből elérhető irodai szoftverre átállni, azonban ez még nagyon a jövő zenéje.

Az óvatos átállási kísérlet érthető, miután 2013-ban München nagy önbizalommal bejelentette a Linux és a LibreOffice kombinációjára való átállást, majd 2017-ben totálisan kapitulálva visszatért a Windows 10 és a Microsoft Office használatához. Az akkori tájékoztatás szerint a városnak körülbelül 800 alkalmazás futtatásához volt szüksége Windowsra, de az átállás kudarcában kritikus szerepet játszott a kezdeményezés felkészületlen kivitelezése is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!