Folytathatja a DDR4 támogatását az Intel

intel alder lake core i9 processzor cpu központi egység
Intel Core i9-12900K
Vágólapra másolva!
Elvileg a jövő évi Raptor Lake modellek sem követelnek majd DDR5-öt.
Vágólapra másolva!

A hónap elején útjára indított, tizenkettedik generációs Core processzoraival az Intel sok évnyi szenvedést követően végre magára találni látszik, az Alder Lake széria tagjai egyszálas és többszálas teljesítményben is túltesznek az AMD Ryzeneken. Cserébe a fogyasztásukat és a hőtermelésüket nem szereti firtatni az Intel, plusz még nem érhetőek el hozzájuk kedvező ár-érték arányú alaplapok.

Intel Core i9-12900K Forrás: Intel

Az Alder Lake széria rajtját követően természetesen már jönnek is a hírek a család utódjáról, a várhatóan 2022 őszén piacra kerülő Raptor Lake modellekről. A jó ideje bennfentes információkat szállító Moore's Law is Dead most remek hírrel szolgált, a forrása szerint a 13. generációs Core processzorok is támogatják majd a DDR4 rendszermemóriát, az Intel nem fogja a következő generációtól kötelezővé tenni a DDR5 használatát.

Ennek megfelelően előreláthatóan az Alder Lake processzorokhoz készült összes alaplap kompatibilis lesz a Raptor Lake családba tartozó központi egységekkel is.

A memóriakérdésnek nagy jelentősége van, hiszen az új típusú modulokért jelenleg csillagászati összegeket kérnek a gyártók, a becslések szerint pedig két évbe is beletelhet a DDR4 és a DDR5 árának azonos szintre kerülése.

Racionálisabb választás DDR4 foglalatokkal ellátott alaplapot venni az Alder Lake processzorokhoz, hiába támogatott a DDR5 is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!