Nem szabad válaszolni ezekre a furcsa e-mailekre

laptop notebook számítógép számítógépezés home office otthoni munka internetezés
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban kilőtt a netes csalók felderítő leveleinek mennyisége.
Vágólapra másolva!

Egy régi trükk drámai felerősödésére lett figyelmes a Barracuda Networks biztonsági cég, állítása szerint a csalásokat e-mailen keresztül végző vagy indító bűnözők újabban elképesztő mennyiségű csali levél küldésébe fogtak. Ezek az e-mailek önmagukban nem ártalmasak, csatolmányt nem tartalmaznak, sokszor szöveg sincs bennük, csak például egy „Hi" vagy „Hello" tárggyal rendelkeznek.

A kép csak illusztráció Forrás: George Milton / Pexels

A Barracuda szerint a csali e-mailek felderítési célúak, a valódi támadások előkészítésére veszik ezeket igénybe az internetes csalók vagy hackerek. Többféle okból küldik őket, főként arra kíváncsiak, hogy

  • ténylegesen létezik-e a birtokukba került e-mail-cím,
  • aktív használatban van-e az adott postafiók,
  • fogékonyak-e a furcsa levelekre való válaszolásra a használóik,
  • továbbá fennakadnak-e a csali levelek a címzett spamszűrőjén.

A vállalat által megkérdezett 10500 szervezet 35%-a kapott szeptemberben efféle csali leveleket, ráadásul 91 százalékukat a Gmailen keresztül küldték a csalók. Az utóbbi mögött az lehet a ráció, hogy egyrészt a felhasználók bíznak a Google levelezőjében, másrészt pedig támogatja az olvasottsági visszajelzés kérését, így válaszlevél nélkül is kaphatnak visszajelzést a szondázott cím használatáról.

A csali levelekre nem szabad válaszolni, ha pedig felpattan a kérdés az olvasási visszajelzés küldéséről, akkor azt el kell utasítani.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!