Jövőre már nem FIFA néven jöhet az EA focis játéka

fifa 22 videojáték
FIFA 22
Vágólapra másolva!
A szövetség állítólag masszívan több pénzt kér a névhasználati jogért.
Vágólapra másolva!

Az 1993 óta minden egyes évben megjelenő FIFA a kezdtek óta piacvezető a focis játékok piacán, ráadásul a mikrotranzakcióknak és loot boxoknak köszönhetően az Electronic Arts folyamatosan egyre őrültebb összegeket kaszál rajta. A The New York Times beszámolója szerint ez a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség figyelmét sem kerülte el, így a nagy sikerre való tekintettel többek közt kétszer annyi pénzt kér a FIFA márkanév további használatáért a játékkiadótól.

FIFA 22 Forrás: EA Sports

A beszámoló alapján az EA és a FIFA között kizárólag a névhasználat kapcsán van együttműködés, így például a valódi klubokkal és játékosokkal kapcsolatos licencelés ettől teljesen függetlenül történik. A felek eddig mindig négy évre kötöttek szerződést a FIFA márkanév használatáról, ennek keretében legutóbb az EA állítólag 500 millió dollárt fizetett a szövetségnek, azaz évi 125 millió dollárjába került FIFA-nak hívnia a videójátékát.

Viszont a hírek szerint most megakadtak a tárgyalások a névhasználat megújítása kapcsán, a FIFA ugyanis 1 milliárd dollárt kérne a következő négy játék esetében a névhasználati jogért, plusz szűkítené az EA bevételszerzési lehetőségeit, például az nem lenne képes tornákból vagy NFT-k eladásából pénzhez jutni.

A források szerint valós a lehetőség, hogy a játéksorozat jövőre megjelenő része már új név alatt kerülhet piacra, az EA nem lesz hajlandó engedni a szövetség anyagi követeléseinek.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!