A főzés új dimenzióját nyitják meg az okos főzőedények

Okos, főzőedény, multicooker
"Beépített receptekkel" is rendelkeznek.
Vágólapra másolva!
Ha valaki nyitott szemmel jár-kel a műszaki áruházak vagy az online kereskedések virtuális polcai között, akkor egyre többször találkozhat az úgynevezett elektromos főzőedényekkel. A közelmúltban újabb és újabb gyártók kínálatában bukkantak fel az ilyen jellegű masinák, mi pedig azt jártuk körbe, hogy mit kínálnak e berendezések, hasznosak-e és hogyan válhatnak be.
Vágólapra másolva!

Elektromos főzőedénynek, elektromos fazéknak, elektromos kuktának vagy idegen szóval multi cookernek nevezik azokat a berendezéseket, amelyek lehetővé teszik a főtt, meleg ételek elkészítését a hagyományos főzőlapok, gázrózsák használata nélkül.

"Beépített receptekkel" is rendelkeznek. Forrás: Origo

E készülékek rendelkeznek egy beépített melegítő-forraló komponenssel, és így közvetlenül a hálózati áramforráshoz csatlakoztatva használhatóak. A beléjük helyezett edényeket, pároló részeket közvetlenül hevítik, amely megoldás előnyöket és hátrányokat is kínál.

Előnyök

Nincs szükség konyhára: Mivel gyakorlatilag csak speciális edényekről van szó, ezért ezek bárhol használhatóak, nem kell konyha ahhoz, hogy meleg ételt készítsünk magunknak. Mi gyakran az erkélyen, teraszon vetjük be, nem kell hozzá semmi más, csak egy konnektor.

Mobil: Ezek jellemzően 30-50 centiméter átmérűjű, 3-5 kilogramm súlyú masinák, amelyek ebből fakadóan viszonylag egyszerűen mozgathatóak. Tehát akár a buszra, vonatra is fel lehet velük szállni, betehetőek egy járműbe, és elvihetőek bárhova, ahol használhatóak, ha van ott áramforrás.

Ezek speciális kialakítású eszközök, amelyek egy belső edényt tartalmaznak. Ezeket kivéve egyszerűen elmoshatóak. Forrás: Origo

Könnyen tisztíthatóak: Az ilyen berendezések mindegyik könnyel eltávolítható, cserélhető belső edényekkel, tárcsákkal rendelkeznek, amelyek így egyszerűen tisztíthatóak. Mivel a készülék belseje, az elektronika nem érintkezik közvetlenül az étellel, annak tisztítására nincs is szükség.
Biztonságos: Mivel nyílt lángot e készülékek nem használnak, ezért nem is lehet velük felgyújtani, vagy felrobbantani az ingatlant, amennyiben a műszaki állapotuk megfelelő, és a használati utasításban leírt módon bánnak velük.

Kezelés: A mai modern elektromos főzőedények mindegyikre rendelkezik több-kevesebb előzetesen beállított programmal. Ezek között megtalálható a lassú- vagy gyors főzés, párolás, illetve konkrét receptek is.

A tapasztalataink szerint a használatuk nagyon kényelmes. Forrás: Origo

Ez utóbbiak kiválasztásával minden maximálisan automatizáltan működik. A felhasználónak nincs más tennivalója, mint követni a leírt utasításokat, tehát betartani az alapanyagok mennyiségét, elindítani a programot, és a készülék mindent magától csinál. Ha kell változtatja a hőfokot, meghatározza a főzési időt, és a végén ki is kapcsolja magát. Az egyszerűbb termékeknél előfordulhat, hogy manuálisan kell például ellenőrizni a húsokat, és ennek megfelelően folytatni vagy befejezni a főzőcskézést.

Gyors: A tapasztalataink szerint egy-egy ilyen készülék igen gyorsan főz- és párol, hiszen az első pillanattól fogva közvetlenül a termékbe helyezett speciális kialakítású edény, illetve az abban lévő étel melegszik.

Energiahatékony: Mivel nincsen hőveszteség, illetve felesleges maradékhő, ezért így kevesebb energiát fogyasztunk, mint a hagyományos főzés során.

Hátrányok

Sütés nélkül: Az ilyen jellegű termékek egyik legnagyobb hátránya, hogy egy hagyományos főzőlappal vagy tűzhellyel ellentétben nem teszik lehetővé az ételek sütését. Tehát egy jó steaket ebben nem fogunk tudni összehozni, de a rántottát is elfelejthetjük.
Méretkorlátok: A méret értelemszerűen adott, emiatt igazán nagy adagok elkészítése nem lehetséges. A tapasztalataink szerint maximum 5 főre elég étel készíthető el egy ilyen masinában kényelmesen, komfortosan.

Hasznos?

Mi jó ideje kísérletezgetünk ilyen termékekkel, több gyártó, így például a Sage, a Philips vagy a Tefal modelljeit is kipróbáltuk. A tapasztalataink kifejezetten jók, szerintünk már az olcsóbb, pár tízezer forintos készülékek is nagyon hasznosak lehetnek.

Egy kis lakásban, nyaralóban vagy akár kollégiumi szobában is igen nagy szolgálatot nyújthatnak.

Természetesen csodákra nem képesek, de arra igen, hogy gyorsan, olcsón, ízletes és friss ételeket készítsünk az általunk választott hozzávalókból. Mivel Magyarországon nagy hagyománya van az otthoni főzőcskézésnek, ezért meggyőződésünk, hogy sok háztartásban ki tudják használni az ilyen termékek által nyújtott előnyöket.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!