Az Apple megcsinálta a laptopokat, amiket már régen kellett volna, de méregdrágák

macbook pro 2021 m1pro
Vágólapra másolva!
Régi adósságokat törlesztett az Apple az újratervezett, profiknak szánt laptopjával, a Macbook Pro idei kiadásával. A (visszatérő) újdonságok mellé pedig behozták a legújabb, saját fejlesztésű központi processzoraikat, amikkel valószínűleg senki nem tud versenyezni a piacon.
Vágólapra másolva!

Brutális teljesítmény

Az Apple a tavaly bevezetett saját tervezésű, ARM-alapú processzorával, az M1-gyel alaposan megmutatta, mire képes. Míg korábban a cég az Intel által gyártott procikat használta, amik hosszú évek óta alig kínáltak előrelépést, addig az Apple saját központi egysége elképesztő teljesítményt nyújtott nagyon kedvező fogyasztás mellett.

A most bemutatott M1 Pro és M1 Max chipek azonban egészen durván feltekerik a teljesítményt. Az M1 Pro 8 magot vonultat fel, amiből 6 nagy teljesítményű és 2 kifejezetten a fogyasztásra van kihegyezve, míg az M1 Max esetében már összesen 10 mag áll rendelkezésre, amiből 8 nagy teljesítményű, 2-nek pedig a hatékonyság a lényege.

Forrás: Apple

A grafikai teljesítményt is lényegében megduplázta az Apple: az M1 Pro kérhető akár 16 magos grafikai egységgel, míg az M1 Max már 32 magos is lehet. A memória továbbra is egységesített a CPU és a GPU között, és a kisebbik processzor legfeljebb 32GB-ot (200GB/s sávszélességgel), míg a nagyobbik 64GB-ot (400GB/s sávszélességgel) kaphat. Ha az Intel ezt látja, valószínűleg elvonul a sarokba sírni egy kicsit.

Végre a kijelző, amire mindenkit várt

Az Apple gyakorlatilag fogta az iPad Pro mindenki által agyondicsért kijelzőt, és felnagyította azt az új Macbook Pro laptopokhoz. A masina kétféle méretben lesz elérhető: készül egy manapság nagyon divatos 14 hüvelykes, valamint egy nagyobb, 16 hüvelykes változat. Az előbbi felbontása 3024x1964, az utóbbié 3456x2234, 1 millió az egyhez kontrasztaránnyal, 1000 nites fényerővel, True Tone HDR-rel és a P3 színtér lefedésével.

Forrás: Apple

A képernyő mini-LED technológiát használ, és 120Hz-es adaptív képfrissítéssel rendelkezik, vagyis a felhasználás függvényében változtatja képfrissítést, ezzel is spórolva az akksival, vagy ha kell, akkor hihetetlen sima frissítési élményt nyújtva.

A kijelző egyik legfurcsább része, hogy a nagyon vékony kávák miatt az Apple szükségesnek érezte, hogy az iPhone-ok után itt bevezesse a benyúló félsziget, vagyis a "notch" intézményét. Itt azonban nem kell komplex arcfelismerő rendszerre számítani, pusztán egy mezei 1080p-s előlalpi kamera lakik ott (ami azért előrelépés a korábbi 720p-s változathoz képest).

Visszatértek a portok, eltűnt a touchbar

Jogos kritika volt az Apple profiknak szánt laptopjaival szemben, hogy az utóbbi időben pont azok a portok tűntek el róla, amik a profiknak kellenek. Az Apple végre hallgatott a kritikákra, és minden felkerült az új laptopokra, amit csak kívánhatunk:

  • három Thunderbolt 4-es USB-C port,
  • SDXC kártyaolvasó,
  • HDMI kimenet,
  • fejhallgató kimenet,
  • és töltéshez van MagSafe csatlakozó is, de tölthetők a gépek USB-C-n keresztül is.
Forrás: Apple

A billentyűzettel kapcsolatban ami valószínűleg mindenkinek feltűnik elsőre: eltűnt a vitatott hasznosságú touchbar, a helyére pedig teljes értékű funkciógombok érkeztek. A Touch ID ujjlenyomat-olvasó természetesen továbbra is rendelkezésre áll.

Kisebb ház mellé jobb üzemidő

Az új Macbook Pro-modellek teljesen áttervezett alumínium házat kaptak, habár ez nyilván a legkevésbé feltűnő változás. Viszont a ház összességében kisebb lett, viszont ez szerencsére nem jelenti azt, hogy csökkenteni kellett volna az akksi kapacitását, és rövidebb ideig bírná a gép.

macbook pro 2021 m1pro Forrás: Apple

Az Apple szerint így alakul az üzemidő a 14 hüvelykes gépnél:

  • akár 17 óra filmezés,
  • 11 óra böngészés Wi-Firől,

és a 16 hüveykes masinánál:

  • akár 21 óra filmezés,
  • 14 óra böngészés vezetéknélkül.

Persze, ezt meg is kell fizetni

Jó hír, hogy most már a legkisebb Macbook Pro modell is 16GB memóriától és 512GB-os SSD tárhelytől indul, amiért 879 ezer forintot kell letenni az asztalra, míg a 16 hüvelykes modell induló ára 1 079 990 forint, de persze konfigurációtól függően simán felmehetünk akár 2,5 millió forintig.