Elérhetővé vált az Intel asztali PC-s videokártyája

asus intel dg1 videokártya
Az ASUS-féle Intel DG1 videokártya
Vágólapra másolva!
Az ASUS és a Colorful gyártják, csak OEM számítógépekben lesz kapható.
Vágólapra másolva!

Az eredeti tervekkel ellentétben elmaradt tavaly az Intel asztali számítógépes videokártyák piacára való visszatérése. Ennek több nyomós oka is volt, mind közül talán a legalapvetőbb, hogy az egyetlen jelenlegi DG1 modellje abszolút belépőkategóriás, így a kártyagyártók nem érdeklődtek iránta, az AMD és az NVIDIA megoldásaira alapozva már kínálnak efféle képességű termékeket.

Az ASUS-féle Intel DG1 videokártya Forrás: Intel

Ettől függetlenül most elérhetővé vált a DG1 videokártya, azonban csak számítógépgyártók kérhetnek belőle, közvetlenül az Inteltől rendelhetik meg a terméket. Két modell közül választhatnak, az Asus által gyártott modell passzív hűtésű, míg a Colorful erős túlzásba esve dupla ventilátoros hűtőrendszert épített a sajátjára. A túlzás magyarázata, hogy csupán 30 wattos TDP-jű termékekről van szó.

Szokatlan módon a kártyák 4 GB dedikált videomemóriája LPDDR4X típusú, ezt főként laptopokban, telefonokban és tabletekben szokták rendszermemóriaként használni. VRAM-hoz képest nem egy szélvész dolog, és jól rámutat a DG1 integrált grafikus gyökereire.

A Colorful változata, erősen túlzó hűtési megoldással Forrás: Intel

Szintén meglepetés keltett, hogy az asztali gépes kártyákban lévő grafikus processzor csak 640 végrehajtóegységet kínál, miközben a termék processzorokba integrált változata 768 darabbal rendelkezik, bár az emiatt történő sebességvesztést vélhetően kompenzálja a magasabb órajel.

Az Intel elsősorban többmonitoros használatra szánt irodai számítógépekbe javasolja a dedikált videokártyáját, plusz az összes modern videokodek hardveres dekódolása miatt általános multimédiás célokra is jól megfelelhet. Nem tudni, hogy játékokban mire képes, a CPU-kba integrált verziójánál feltehetően jobb a dedikált videomemória miatt, de nem gamingre szánja és reklámozza az Intel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!