Kötelezővé válhat a kütyükön az USB-C használata

usb type-c usb-c csatlakozó kábel
USB Type-C
Vágólapra másolva!
Emellett a töltőket is száműzné a dobozokból az Európai Bizottság.
Vágólapra másolva!

Formálisan is bemutatta az egyik régóta érő fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szabályozását az Európai Bizottság, a szervezet minden okostelefonon, táblagépen, kamerán, fejhallgatón, hordozható hangszórón, továbbá hordozható játékkonzolon kötelezővé kívánja tenni az USB Type-C töltőport használatát. Emellett megtiltaná a gyártóknak, hogy töltőket csomagoljanak a termékeik dobozába, azokat a fogyasztók kizárólag igény esetén, külön tételként vehetnék meg.

USB Type-C Forrás: Tomekwalecki / Pixabay

Az indoklás szerint az egységes és szabványos töltőport használata drámai mértékben csökkenthetné az elektronikai hulladék mennyiségét. A fogyasztóknak nincs szükségük még több a fiókjaikban porosodó töltőre, a szabályozás által biztosított átfogó kompatibilitásnak köszönhetően a jövőben nyugodtan használhatnák a birtokukban lévőket, ami gazdaságos és kényelmes volna számukra.

Az elképzelés egyetlen ellenzője a saját Lightning portját erőltető Apple, állítása szerint az USB-C használatára való rákényszerítése gátját fogja állni az innovációinak. A cég nem volt hajlandó tisztázni, hogy egész pontosan mit ért ez alatt, azonban erős a gyanú, hogy a bevételét félti. A Lightning portos eszközeihez (ilyen például az iPhone és az iPad) hivatalosan kompatibilis kábeleket és kiegészítőket gyártó cégeknek nem csak licencdíjat kell fizetniük az Apple-nek, de be kell ágyazniuk a termékeikbe egy biztonsági chipet is, különben az iEszközök reklamálni kezdenek, hogy talán nem kompatibilisek a hozzájuk csatlakoztatott holmik.

Az USB-C bevezetésével az Apple búcsút mondhatna a chipezésnek.

A szabályozási javaslatot a következő lépésekben meg kell szavaznia az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak, az utóbbi megtörténte esetén a gyártók 24 hónap türelmi időt kapnak a megfelelőség elérésére.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!