Ez a megoldás, ha rendszeresen összetöri, beáztatja telefonjait

Cat S52, strapafon, ütésálló, teszt
Az átlagnál vastagabb és nehezebb. A kiképzést viszont jól bírja.
Vágólapra másolva!
Számos olyan elektronikai megoldás vagy termék van, amely először katonai környezetben, a hadseregek által alkalmazott eszközként tűnt fel, és onnan szivárgott át a civil mindennapokba. Ilyenek voltak a hordozható számítógépek, a testkamerák például, és ide tartoznak az elképesztő külső behatásokat is túlélő úgynevezett strapatelefonok is.
Vágólapra másolva!

E modellek sokáig szinte egyáltalán nem voltak szem előtt, sőt, még most is sokszor eldugják őket a gyártók a kínálatukban valamiért. Néhány kivételtől eltekintve nem csapnak nekik nagy hírverést, nem irányítják rájuk a reflektorfényt, pedig kifejezetten érdekes modellekről van szó, amelyek bizony sokak számára nagyon jól jöhetnének. Már csak azért is, mert számos esetben olyan extra funkciókkal is ellátják őket, amelyek a hagyományos modellekből hiányoznak, és amelyek viszont bizonyos élethelyzetekben, szituációkban aranyat érhetnek, és amelyeken szó szerint a felhasználók élete múlhat olykor.

Mitől strapamobil?

Magyarul az ilyen eszközöket leggyakrabban strapamobilnak nevezik (angolul pedig "rugged mobile" vagy "rugged phone" az általánosan használ terminus), és nem is véletlenül. Ezek a készülékek ugyanis a hagyományos rokonaiktól eltérően elképesztő behatásoknak is ellenállnak. Egy átlagos mobil nagyon rosszul tolerálja a vizet, a koszt, az extrém hőmérsékleti eltéréseket, illetve az ütéseket. Magyarán könnyen tönkremehetnek, és még a tok sem képes megóvni őket teljesen.

Ezek a modellek az átlagnál vastagabbak és nehezebbek. A kiképzést viszont jól bírják. Forrás: Origo

Ezeket a strapamobilokat viszont direkt erre képezték ki, ami azt jelenti, hogy egyrészt speciális anyagból készül a borítás, illetve a készülékház, illetve egyes modellek még az üzleti notebookokhoz hasonlóan belső, extra merevítéseket is kapnak. Ez viszont azt is jelenti, hogy a külsejükön is meglátszik, hogy nem hagyományos modellek, el kell például felejteni esetükben a csilivili trükkösen csillogó/tükröződő hátlapokat, és egyéb trendi megoldásokat. Például egy ilyen készüléknél az igen esztétikus, ám rém sérülékeny, oldalt hajlított képernyőkről is lemondhat az ember. Ráadásul mindig vastagabbak és nehezebbek, mint a hagyományos készülékek, ami miatt annyira nem rejthetőek el könnyen, illetve kisebb-nagyobb mértékben kényelmetlenebbül hordozhatóak. Elsősorban a dizájnjuk miatt ódzkodnak tőlük, ami bizonyos szempontból érthető. Vannak a strapafonok között olyan készülékek, amelyek kifejezetten bumfordinak, esetlennek, és ódivatúnak tűnnek.

Hivatalos minősítés

Szerencsére nem ránézésre kell megmondani egy telefonról, hogy mit bír ki, hiszen léteznek hivatalos iparági standardok, amelyeknek megfelelve minősítéseket kapnak az egyes modellek.

Egy igazi strapamobil az IP68-as minősítésnél kezdődik, ami azt jelzi, hogy száz százalékosan porálló, és nem csak kibírja, ha víz alatt tartják huzamosan, hanem ilyenkor be is kapcsolható.

Az IP69-nél bejön a képbe, hogy hivatalosan is kibírják a fagyot és a forróságot, nem árt nekik a gőz és a nagy nyomású vízsugár sem. Jó néhány készülék megkapja a MIL-STD-810G plecsnit is, ami arról tanúskodik, hogy túlélte az amerikai hadsereg által kidolgozott, műszaki cikkekre vonatkozó tesztelési metódust. Ez 29 lépésből áll, és ennek részeként többek között rengetegszer a földre dobják, rázzák, ütik, betonra ejtik, kiteszik a sivatagba, bepakolják a mélyhűtőbe, szóval tényleg keményen megkínozzák. Itt kell megjegyezni azt is, hogy a strapatelefonok kijelzőjét minden esetben speciális, edzett üveg védi, általában Gorilla Glass vagy Dragontail márkájú, ami a karcolásoknak is ellenáll.

Teljesítmény, kijelző

E téren komoly eltérésekkel találkozhatunk, hiszen vannak kifejezetten nagy teljesítményű, e téren a hagyományos csúcsmodellekkel is vetekedő strapatelefonok, valamint a tökéletes képminőséget biztosító OLED képernyőkről sem kell feltétlenül lemondani. De ezek a ritkábbak, ebben a termékcsoportban inkább a kisebb teljesítmény, és a gyengébb, IPS kijelző dominál.

Motorola Defy (2021) Forrás: motorola

Elsősorban azért, mert akiknek e telefonokat szánják, azok nem elsősorban játszani vagy filmezni akarnak rajtuk. Az akkumulátoruk hagyományosan kiváló, sőt találkozhatunk extrém termékekkel is. A Dogee S88 Pro például 10 000 mAh-s telepet kapott, ami nagyjából a duplája annak, amit ma a jobb készülékektől megszokhattunk. Ennek köszönhetően pedig az üzemideje a megszokottnál sokkal-sokkal jobb, és akár mobil akkupakként is bevethető. A képalkotási képességek terén is komoly eltérések figyelhetőek meg, hiszen van olyan strapamobil, amire egy szimpla kamera kerül, másokat pedig komplex, több egységből álló, akár profi képek vagy videók elkészítésére is alkalmas kamerarendszerrel látnak el.

Extra funkciók

Korábban már szóba kerültek, azok a különleges funkciók, amelyek felbukkanhatnak az ilyen típusú telefonokban, és amelyek a hagyományos okos- vagy butatelefonokból hiányzik. Ezeket gyűjtöttük egy csokorba.

Walkie-talkie: Többek között az új Motorola Defy is rendelkezik egy extra gombbal, aminek megnyomásával az eszköz szimpla walkie-talkie-ként is használható. Ez nagyon hasznos lehet, ha szükség van a kommunikációra, de a felhasználónak nincs sok lehetősége arra, hogy az érintőképernyővel szerencsétlenkedjen, például mert egy csatornában vagy aknában kúszik-mászik, esetleg egy adótoronyról, kéményről lóg.

Vészhívó: Vannak strapatelefonok, amelyeken megtalálható egy dedikált vészhívó gomb, amelynek megnyomása után a készülék automatikusan tárcsáz egy előre megadott számot. Ez nagyon jól jöhet hegymászóknak, mentőknek, sportolóknak vagy akár a rendvédelmi szervek munkatársainak is.

Hőkamera: Az infravörös kamerára az átlagembernek sok szüksége nincsen, de bizonyos munkafolyamatoknál elengedhetetlenül szükséges.

UV érzékelő: Ez szintén egy olyan dolog, amely az átlagos használat során (netezés, chatelés, videózás, játék stb.) felesleges, viszont egyes munkakörök elképzelhetetlenek egy ilyen eszköz nélkül. Ha pedig ez be van építve a telefonba, akkor értelemszerűen az komoly könnyebbséget jelenthet.

Kinél válhat be

Talán ebből is látszik, hogy egy strapatelefont igazán nem mindenki tud kihasználni. De van számos olyan csoport, akik számára kincset érhet:

- Rendőrök, katonák, határőrök

- Mentősök, katasztrófavédelmisek, tűzoltók

- Vadászok, erdészek

- "Terepen" dolgozók

- Extrém sportolók

- Sokat túrázók

- Vizes, saras körülmények között dolgozók

- Ácsok, vízvezeték szerelők

Ár

Ez az egyik legkényesebb pont, és sajnos pont ez a faktor, ahol a strapamobilok nagy hátrányban vannak a hagyományos társaikhoz képest. Ugyanis lényegesen drágábbak azoknál, a hasonló teljesítményű és képernyővel rendelkező strapamobil akár másfélszer-kétszer annyiba is kerülhet, mint egy átlagos készülék. Persze vannak kivételek is, ilyenkor viszont érdemes megnézni a telefonban lévő hardvert, mert valahol biztos spórolt egy kicsit a gyártó, ha túl jó áron adja a strapafonját.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!