Oké, hogy a Steam eddig minden hardverét elrontotta, de ez most már nem így lesz

valve steam deck kézikonzol marokkonzol videojáték
Steam Deck
Vágólapra másolva!
Mert a Steam Deck az eddigi tapasztalatokra épül.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról itt, az Origo hasábjain is beszámoltunk, még az idén megjelenik a Steam Deck, ami tulajdonképpen egyfajta hordozható számítógép lesz. Ez annyira igaz, hogy habár a gép valójában leginkább egy hordozható konzolra hasonlít, mégis jóval több mindenre lehet használni, így például lehet rá akár Windows operációs rendszert is telepíteni, és mondjuk monitorra kötve akár tényleg teljes értékű PC-ként is használi.

Azonban teljesen érthető, ha nem mindenki lelkes a Valve legújabb hardverével kapcsolatban, hiszen a cég története nem éppen kimagasló, ha erről van szó. Ugyan tényleg sikerült nekik újat mutatni a Steam Controllerrel, és a PC-ről más eszközökre játékokat streamelő Steam Link is jól sikerült, de az igazi átütés még várat magára.

A Valve talán egyetlen igazán ütős hardvert tudott letenni az asztalra, mégpediog az Index VR nevű virtuális valóságos headsetet.

Néhányan azonban talán emlékeznek rá, hogy a vállalat egy időben azzal is próbálkozott, hogy meghonosítsa a Steam Machine elnevezést, aminek a keretén belül különböző PC-gyártók előre elkészített számítógépeket árultak volna a Valve saját, Linux-alapú operációs rendszerével. A koncepció már akkor is némileg érthetetlen volt, és a mai napig is az, viszont a tervezői szerint minderre szükség volt ahhoz, hogy végül össze tudják rakni a Steam Deck koncepcióját.

Steam Deck Forrás: Valve

Mint a Valve szakemberei elmondták, a Steam Machine-ok esetében a fő problémát az jelentette, hogy viszonylag kevés PC-s játék volt elérhető Linuxra, így az egész kezdeményezés nem volt vonzó a vásárlók számára. A játékfejlesztők pedig azt mondták, hogy amíg nem lesz elég vásárló, addig nem is készítik el a játékaikat Linuxra, tehát ez egy ördögi kör.

Végül a Valve ezt úgy oldotta meg, hogy házon belül ráfeküdt az emuláció fejlesztésére, és elkészítette a saját, Proton névre hallgató megoldását, aminek segítségével a Steamen megtalálható játékok jelentős része fut majd Linux operációs rendszer alatt is.

"Azt szerettük volna, hogy a korábbi tapasztalatok után a Steam Deck minden igényt kielégítsen, így addig nem is szerettük volna piacra dobni, amíg nem voltunk benne biztosak, hogy ez lehetséges. Úgy gondoljuk viszont, hogy ez nem lett volna lehetséges, ha nincsenek a korábbi próbálkozásaink" - nyilatkozták a Valve tervezőmérnökei.