512 GB-os DDR5 memóriával villogott a Samsung

samsung ddr5 memória ram
512 GB kapacitást kínál a Samsung adatközpontokba szánt, DDR5-ös memóriamodulja
Vágólapra másolva!
Hatvannégy átlagos számítógépbe elég ennyi rendszermemória.
Vágólapra másolva!

Idén ősszel az Intel jóvoltából hivatalosan is megkezdődik a DDR5-korszak, az Alder Lake kódnevű, tizenkettedik generációs Core processzorai már támogatják a technológiát. Ennek megfelelően a különféle gyártók egymás után jelentik be vagy demonstrálják a DDR5-ös fejlesztéseiket, most épp a Samsung feltűnősködött egy különleges megoldással.

512 GB kapacitást kínál a Samsung adatközpontokba szánt, DDR5-ös memóriamodulja Forrás: Samsung

A Hot Chips 33 szakmai eseményen demonstrált termék a világ első 512 GB kapacitású DDR5 memóriamodulja, a szerverekbe szánt megoldás 1.1V feszültségen és 7200 MHz effektív órajelen működik. Az átlagosnak titulálható laptopokban és asztali számítógépekben 8 GB memória van, így a gyártó új terméke hatvannégy tipikus PC számára elegendő memóriát biztosít egyetlen modulon.

Érdekességként a legnagyobb kapacitású DDR4 memóriamodulok szintén a Samsungtól származnak, ezek 256 GB kapacitást kínálnak, modelltől függően 2933 MHz vagy 3200 MHz frekvencián működnek. A szerverekbe szánt modulok tipikusan 3500 dollár, nettó 1 millió forint környéki áron szerezhetőek be.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!