EU-s vizsgálat jön az NVIDIA-ARM üzlet miatt

qualcomm snapdragon 855 soc lapkakészlet rendszerlapka
Qualcomm Snapdragon 855
Vágólapra másolva!
Jó esély van a 40 milliárd dolláros techipari gigaüzlet kútba esésére.
Vágólapra másolva!

Tavaly szeptemberben újabb felfoghatatlan összegű techipari akvizícióra derült fény, az USA-ban székelő NVIDIA bejelentette a brit ARM Limited 40 milliárd dollárért történő felvásárlásának szándékát. Az ARM nevével jó eséllyel már mindenki találkozott, a vállalat többek közt processzorokban és grafikus vezérlőkben használt architektúrákat tervez, majd azokat chiptervező cégeknek licenceli, azok készítik el a technológiáira épülő tényleges termékeket.

A kép csak illusztráció (Qualcomm Snapdragon 855) Forrás: Qualcomm

Ebből máris érthető, hogy miként érhet 40 milliárd dollárt az ARM: a nem Intel vagy AMD processzort használó eszközökben szinte biztosan a brit vállalat alaptechnológiáira épülő központi egység dolgozik, az okostelefonoktól kezdve a routereken át az autókban használt fedélzeti számítógépekig mindent az ARM dominál.

A felvásárlás híre óriási indulatokat keltett az Egyesült Királyságban, sokan első blikkre érzelmi alapon keltek ki ellene, azonban az akvizíció objektíven is gigantikus versenyügyi kérdéseket vet fel. Az ARM jelenleg egy teljesen független technológiai beszállító, amely diszkrimináció nélkül bármely érdeklődő chiptervező cégnek hajlandó licencelni a megoldásait, kizárólag a partnerei sikerében érdekelt.

Ezzel szemben az NVIDIA már egyáltalán nem független, specializált chipekkel próbálja kiszolgálni többek közt a szerveres és autós piacot, így bőven lenne üzleti oka arra, hogy technológiákat tartson vissza a rivális cégektől, amire az érintettek persze azonnal fel is hívták a figyelmet.

Az NVIDIA társalapítója és vezérigazgatója vehemensen tagadja, hogy valaha ilyenre vetemedne az cég, azonban Jensen Huang nem volt képes erre biztosítékot szolgáltatni a brit versenyfelügyelet számára.

Emiatt egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a hatóság nem hagyja jóvá az akvizíciót, papíron nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva.

Ha ez nem lenne elég, akkor szeptember elején az Európai Unió is elindíthatja a versenyügyi vizsgálatát az akvizíció ügyében, miután az NVIDIA hamarosan végre formálisan bejelenti számára az üzletet.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!