Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

PlayStationök ezreivel bányászták a kriptovalutát

kriptobányászat áramlopás sony playstation 4 ukrajna
3800 darab PlayStationnel 4-gyel bányászták a kriptovalutát az ukrán áramtolvajok
Vágólapra másolva!
Bizarr látvány fogadta az ukrán rendfenntartókat egy razzia során.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön razziát tartott Vinnicja városában az Ukrán Biztonsági Szolgálat, miután egy óriási kriptovalutákat bányászó farm üzemeltetői abban a hitben éltek, hogy senkinek sem fog feltűnni az ipari méretű áramlopásuk. Az elkövetők a mérőórát kikerülve vételeztek villamos energiát az eszközparkjuk működtetéséhez, az előzetes becslések szerint havi szinten 5-7 millió hrivnyányi, olyan 55-77 millió forintnyi áramfogyasztás kifizetésétől tekintettek el.

3800 darab PlayStationnel 4-gyel bányászták a kriptovalutát az ukrán áramtolvajok Forrás: Ukrán Biztonsági Szolgálat

Az áramlopásos kriptobányászat önmagában nem különleges eset, azonban óriási meglepetésre az ukrán banda számítógépek és specializált bányászhardverek helyett elsősorban Sony PlayStation 4 játékkonzolokat használt. A biztonsági szolgálat ötezernél is darab hardvert foglalt le a rajtaütés során, bő ötven processzor és ötszáznál is több videokártya mellett 3800 darab PS4 játékkonzolnak kellett helyet találnia a raktárában.

Forrás: Ukrán Biztonsági Szolgálat

Mint a példa is mutatja, a PlayStation 4-gyel történő kriptobányászat technikailag nem lehetetlen, csak az alacsony hatékonysága miatt épeszű bányászok nem használják erre a célra a konzolt. Persze az ukrán bűnözők egy az egyben lopták az eszközeiket hajtó áramot, így számukra sokkal kevésbé volt szempont az energiahatékonyság, mint az áramért fizető társaiknak.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről