Kötelező arcfelismerés jött a Tencent mobiljátékaiba

China Chinese Internet netizen cyber --FILE--Chinese passengers use messaging app WeChat of Tencent on their smartphones on a metro train in Nanjing city, east China's Jiangsu province, 22 April 2016.

China, with 700 million mobile Internet users, has
Zene, képek, videó - bármi jöhet
Vágólapra másolva!
Kínában este tíztől reggel nyolcig nem játszhatnak a gyerekek és a fiatalkorúak.
Vágólapra másolva!

Két évvel ezelőtt Kína a videojáték-függőségre hivatkozva szigorú törvényt hozott, eszerint a gyerekek és a fiatalkorúak este tíz órától reggel nyolcig nem játszhatnak, hétköznapokon pedig maximum másfél órát tölthetnek a játékok előtt. A törvény betartatása problémákba ütközött, hiszen a Tencenthez hasonló játékkiadóknak hiába kellett kötelezően ellenőrizniük a játékosok személyazonosságát az online felhasználói fiókjaik létrehozásakor, a fiatalok mindig találtak valamiféle kiskaput, gyakran a szüleik vagy nagyszüleik nevére regisztrált fiókokba lépve játszottak illegálisan.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/maginechina/Yang Suping

Emiatt mostantól a mobiljátékok esetében a vállalatoknak a fenti limitációk betartatása érdekében ténylegesen ellenőrizniük kell, hogy azok a személyek játszanak-e termékeikkel, akiknek a nevére regisztrálva lett a használt felhasználói fiók. A Tencent ezt arcfelismeréssel teszi meg, július eleje óta hatvannál is több mobiljátékában élesített Midnight Patrol rendszere időnként felszólítja a játékosokat, hogy az előlapi kamerán át azonosítsák magukat a személyazonosságuk igazolása érdekében.

Amennyiben a játékosok ezt visszautasítják, vagy az arcfelismerő fiatalkorúnak véli a látott személyt, akkor fiatalkorúnak fogja elkönyvelni, majd foganatosítja a szükséges korlátozásokat. A Midnight Patrol képes kommunikálni az ország központi biometrikus adatbázisával, össze tudja hasonlítani a játékosokról készült fotókat az abba mentett arcképekkel.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!