Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Külön Sport üzemmóddal segíti a tulajdonosát ez a tévé

LG, C1, OLED tv, teszt
LG C1 OLED tv.
Vágólapra másolva!
Az LG már Magyarországon is boltokba küldte a 2021-es OLED televízióit, köztük a szimplán csak C1 névre keresztelt modellt. Az előzetes információk alapján e készülék számos komoly újítást tartalmaz a korábbi évek LG OLED televízióhoz képest. Nagyon kíváncsiak voltunk, hogy ebből a valóságban mi érzékelhető, mit látnak ebből a hozzánk hasonló "hétköznapi" felhasználók.
Vágólapra másolva!

A vállalat régebbi OLED tévéi igen magas szintet képviseltek, legyen szó kezelésről, hangzásról vagy képminőségről, úgyhogy az is nagyon érdekelt, hogy milyen fejlesztési utat választott a dél-koreai konszern.

Képminőség

Kezdjük is a legfontosabbal, hiszen okos funkciók, bombasztikus hangrendszer ide vagy oda, egy tévénél még mindig a képi világ bír a legnagyobb jelentőséggel. Az LG óriási energiákat ölt az OLED fejlesztésébe, ennek köszönhetően született meg az OLED Evo paneltechnológia, és a C1-be is egy ilyen típusúúj kijelző került. Az egyik fontos változás, hogy a fényerőt sikerült nagyjából 15 százalékkal megnövelni, aminek köszönhetően az úgynevezett HDR tartalmak megjelenítése még látványosabb. Ebből fakadóan a színek az ilyen nagy dinamikatartalmú anyagoknál még ragyogóbbak, a képi világ pedig valósághűbbnek tűnik.

A mérőműszerekkel történt vizsgálatok azt mutatták, hogy a készülék színtér lefedettsége kiemelkedő, és a színpontosság is remek.

A kontraszt továbbra is végtelen, a fekete mélyebb nem is lehetne, a tónusok pedig természetesek. A betekintési szög hibátlan, még akkor sem érezni fakónak a képet, ha valaki oldalról nézi azt, például azért, mert többen ülik körbe a készüléket. A termék megkapta a vállalat egyedi felskálázási megoldását, amely a mesterséges intelligencia bevetésével képes az alacsonyabb felbontású anyagok feljavítására.

LG C1 OLED tv. Forrás: Origo

Ez a megoldás nagyon érdekesen működik, hiszen az elektronika minden egyes képkockát megvizsgál, kitalálja, hogy milyen tartalmat látunk, és egy gigantikus, különféle képi mintákat tartalmazó adatbázis segítségével pótolja ki a hiányzó részleteket. Ennek köszönhetően a 4K-s (3840 x 2160 képpont) LG C1-en akkor is kihasználható a nagy felbontás, ha maga a forrásanyag csak Full HD (1920 x 1080) vagy HD (1280 x 720). A mozgásmegjelenítés javításával is sokat foglalkoztak a mérnökök, mert a mai sportközvetítések, illetve főleg a csúcsjátékok e téren óriási kihívások eléállítják a készülékeket.

A dizájn visszafogott, de a képminőség remek. Forrás: Origo

A mai legjobb konzolgépek, illetve PC-k képesek akár másodpercenként 120 4K felbontású képkockát kiadni magukból, és ehhez igazodva az LG C1 120 Hz-es maximális képfrissítése révén képes is ezek megjelenítésére. Ekkora képfrissítésre a hagyományos filmek és videók esetében nincs szükség, de a játékoknál kulcsfontosságú, és ez is azt mutatja, hogy a vállalatnak nagyon fontos ez a felhasználói réteg.

Ráadásul a készülék támogatja a FreeSync, illetve G-Sync dinamikusan változó képfrissítési ráta technológiákat is, aminek köszönhetően kiküszöbölhető a képtörés, és a zavar képkocka duplikálás.

Emellett a tévét ellátták azzal a speciális technológiával is, amelynél az elektronika fekete, illetve virtuális, a processzor által megalkotott képkockákat épít be a valódiak közé, amelynek köszönhetően az agyunk még folyamatosabbnak érzékeli a mozgásokat. E megoldásoknak hála a mozgások megjelenítése során semmilyen problémát nem tapasztaltunk még a pörgős akciófilmeknél, játékoknál vagy sportközvetítéseknél sem.

Hangzás

Manapság teljesen általánosnak számít, hogy a drágább televíziókba már külön basszus hangszórókat is építenek, hogy a mélyeket se kelljen teljesen nélkülözni. Ezek ebből a készülékből sem hiányoznak, így az LG C1 valamivel jobban szól, mint a hagyományosabb, olcsóbb rokonai. Viszont ettől függetlenül a hangminőség továbbra sem tökéletes. Még mindig kevésnek érezzük a basszusokat, és emiatt a végeredmény kicsit vékony, steril. A sztereót sem nagyon hallani, valamint a tisztasággal is akadnak problémák. Mikor rákötöttük a saját hangprojektorunkat a végeredmény sokkal-sokkal jobb lett.

A készülékház igen keskeny. Forrás: Origo

A televízióból nem hiányoznak a különféle, előzetesen beprogramozott hangmódok, valamint ellátták egy egészen speciális megoldással is. Ez egy úgynevezett kalibrációs technológia, amely a távirányítóba épített mikrofonnal együttműködve a szoba egy kívánt pontjába képes fókuszálni a lehető legtökéletesebb minőségű hangzást.

Megújult az okostévé

Az LG egyike azon tv gyártóknak, amely saját okostévé rendszert készített, amelyet teljesen a saját igényeikhez szabtak. Ez a webOS, amelynek 2021-ben 6.0-ás verziója mutatkozott be, amely értelemszerűen ebbe a termékbe is bekerült. Az új változat radikálisan megújult a külsejét illetően, hiszen a megszokott, egyedi kezdőképernyőt felváltotta egy sokkal általánosabb, hétköznapibb küllemű grafikus kezelőfelület, amely sokkal jobban hasonlít a konkurens megoldásokra, mint a korábbi. Nincs ezzel sem baj, de az előző verziót mi egyszerűen jobban szerettük. Szerintünk átláthatóbb volt, ráadásul itt rengeteg az olyan promotált tartalom, vagy ajánló, amit egyszerűen feleslegesnek éreztünk. Viszont az is tény, hogy a rendszer működésére nem lehet panasz, tehát kellően gyors, és a stabilitással sincs gond, valamint természetesen magyar nyelven is kommunikál.

A kávák jó vékonyak. Forrás: Origo

Az irányítás továbbra is a mozgásérzékelős távirányító segítségével történik, amely az LG egyik exkluzív fegyvere. Nem kell gombokat nyomkodni feltétlenül, elég csak az eszközzel hadonászni a levegőben, és ennek hatására mozog a képernyőn látható kurzor. Ennek használatát egy kicsit szokni kell, de ha egyszer belejön az ember, akkor nagyon hamar meg lehet szokni.

Emellett a távirányító akár egy mobilos applikációval is kiváltható, ami nagyon hasznos lehet, ha valaki a virtuális billentyűzetet használná.

Erre pedig szükség is lehet, hiszen a készülék tartalmaz egy beépített böngészőt, valamint több száz különféle, közvetlenül elérhető alkalmazást. Ezek úgy működnek, mint a telefonos appok, tehát egy adatbázisból kell őket telepíteni, ezt követően pedig egy ikonra bökve elindíthatóak. Az applikációk között kiemelt szerepet kapnak az online streaming szolgáltatások, tehát például a YouTube, az Amazon Prime és a hozzájuk hasonló film- vagy sorozatnézős darabok. A gyakorlati próba során arra jutottunk, hogy ezen appok futtatása problémamentes, tehát gyakorlatilag egy gombnyomással elérhetőek például a Netflix anyagok is. A tv integrálható egy nagyobb otthoni okos otthon rendszerbe a WiFi-n kereszül, sőt akár a többi csatlakoztatott eszköz állapota is ellenőrizhető, illetve akár a vezérlésükbe is bele lehet nyúlni ily módon. Viszont szerintünk erre egy telefon vagy számítógép még mindig kényelmesebben használható, mint a televízió.

Visszafogott külső

Az LG OLED tv kínálatában megtalálhatóak meglehetősen extravagáns külsejű darabok, de a C1 eléggéátlagos dizájnnal bír. A készülékház persze hasonlóan a többi OLED modellhez rémesen keskeny, a kávák pedig nagyon vékonyak, de igazából ez már évek óta elmondható az összes ilyen televízióról. Szóval ez nem egy különösebben figyelemfelkeltő készülék, amivel egyébként nincs is semmi probléma. A tapasztalataink szerint a talp stabilan tart, a modell nem billenthető el könnyen. A hátulján elhelyezett csatlakozók révén egyszerűen és gyorsan rádugható számos különféle külső eszközre, így például számítógépre, PlayStation-re, Xbox-ra vagy külső hangeszközre.

Bizonyítvány

Az LG C1 nem váltja meg a világot, de azt tökéletesen megmutatja, hogy milyennek kell lennie 2021-ben egy remek televíziónak. A korrekt kezelés mellé az átlagosnál jobb megszólalás és fantasztikus képminőség társul.

A nálunk járt 55 inches változat ára 650 000 forint, azaz sajnos még mindig egy meglehetősen drága készülékről van szó, amelynek viszont a tudása sem átlagos.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről