Szinte minden kiderült a Samsung hamarosan érkező csúcstelefonjáról

samsungs21
Vágólapra másolva!
Papíron egy kicsit rosszabbnak tűnő kijelzővel, és félig-meddig tavalyról átvett kamerarendszerrel érkezik a Samsung új csúcstelefonja. A gyakorlatban azonban mégis sokkal jobb lehet, mint az elődje.
Vágólapra másolva!

Ahogy az lenni szokott, néhány héttel a hivatalos bemutató előtt már szinte mindent pontosan tudunk a Samsung új zászlóshajójáról, a Galaxy S21-ről. Ahogy az lenni szokott, a vállalat az év elején leplezi le a csúcskészüléket, amit aztán néhány hónappal később követ a Note-sorozat új felhozatala, ahol jellemzően már hatalmas meglepetéseket nem találunk, így tehát nagyjából be lehet lőni, hogy mire számíthatunk 2021-ben a legnagyobb telefongyártótól.

Forrás: Origo

A Samsung ezúttal három telefonnal készül majd, a nagyjából szokásos felhozatalban, így lesz S21, S21 Plus és S21 Ultra. Az utóbbi kapcsán még akad néhány kérdés, azonban a két előbbiről, amik valószínűleg amúgy is az eladások túlnyomó többségét teszik majd ki, már szinte mindent tudunk. A sima S21 egy 6,2 hüvelykes, míg az S21 Plus egy 6,7 hüvelykes kijelzővel érkezik majd, azonban érdekes módon a felbontásból visszavettek az előző generációhoz képest, így 3200x1440 helyett már "csak" 2400x1800 pixelre számíthatunk.

Ez a kisebbik modellnél 421 pixelt jelent hüvelykenként, míg a nagyobbiknál 394 pixelt, így igazából egyáltalán nem lehet ok panaszra egyik esetben sem.

Valószínűleg azért dönthetett a Samsung a felbontás csökkentése mellett, mert a gyakorlatban nem igazán lesz látható a különbség, viszont az akkumulátor üzemideje így megnövekedhet, valamint a gyártó szempontjából fontos, hogy az ilyen panelek nyilván olcsóbbak is.

Forrás: Origo

Szintén érdekes, hogy a Samsung egyre inkább elhagyja az oldalra lefolyó kijelzőt, így mindkét új modell már teljesen sík panellel érkezik majd. Ez különösen azért furcsa, mert annak idején pont a koreai gyártó kezdte el népszerűsíteni ezt a fajta megjelenítőt, azóta viszont gyaníthatóan rájöttek, hogy inkább csak a probléma van vele.

Viszont a tavalyi csúcsmodellekhez hasonlóan mindkét modell megjelenítője támogatja majd a 120Hz-es képfrissítést, így minden tartalom tükörsimán mozog majd a képernyőn.

Furcsa a gyártó döntése a kamerák területén is. Nagyon úgy látszik, hogy két lencse részben vagy teljes egészében megegyezik a tavalyi csúcsmodellekével, így a 12 megapixeles széleslátószögű, és szintén 12 megapixeles ultraszéles-látószögű lencsék esetében az eddigi beszámolók alapján nem kell komolyabb változásokra számítani, valamint a 10 megapixeles előlapi kamera és érintetlennek tűnik.

A telefotó lencse azonban más lesz, és érdekes módon kisebb, mint az elődben: 1/1,76-os helyett 1/1,72-es szenzort használt, azonban ugyanúgy 64 megapixeles és 0,8 micronos pixelekkel dolgozik. Egyelőre nem tudni, hogy mit főzött ki a Samsung, de vélhetően nem raknának gyengébben teljesítő kameraegységet az új csúcsmodellre, mint a tavalyira, úgyhogy érdemes lesz majd a gyakorlatban megtekinteni a dolgot.

Forrás: Origo

Változott viszont a hátlapi kamerasziget elrendezése és kinézete, ami most már szépen belesimul a készülék oldalába.

Nyers hardverek tekintetében az európai modellekbe a Samsung saját fejlesztésű Exynos 2100-as processzora érkezik, 8 GB memóriával és konfigurációtól függően 128 GB vagy 256 GB tárhellyel. Az akkumulátor mérete a kisebbik modellnél 4000mAh, míg a nagyobbiknál 4800mAh, ami elég komoly üzemidőt ígér, főleg a csökkentett képernyőfelbontással és az új generációs gyártástechnológián készülő processzorral együtt.

Természetesen minden új Galaxy S21-es készülék támogatja majd az 5G-t, a hivatalos bejelentésre pedig január 14-én lehet számítani. Az előzetes információk alapján úgy tudjuk, hogy a kisebbik készülék 849 eurós, a nagyobbik pedig 1049 eurós áron kerül majd piacra, ami persze nem kevés pénzt jelent, de az utóbbi egy-két gyakorlatához képest nem is beszélhetünk nagyobb ugrásról.