Mesterséges intelligencia irányítja a Google internetet sugárzó léggömbjeit

Vágólapra másolva!
A Google egy új tanulási modellje hatékonyabban irányítja az internetsugárzó Loon léggömböket.
Vágólapra másolva!

Az Alphabet és a Google Loon vállalata új típusú navigációs rendszert alkalmaz az internetet sugárzó léggömbjeinél. Innentől kezdve nem emberek által tervezett algoritmusok irányítják ezeket, hanem egy mesterséges intelligencia, amit a Google az elmúlt években fejlesztett ki.

Forrás: loon

Az RL rendszer felel például már a Kenya fölött lebegő léggömbök mozgásáért. Itt indult el idén először a kereskedelmi szolgáltatás elsőként. Az új rendszert korábban játékokban alkalmazták, hogy legyőzze a legjobb játékosokat. Itt viszont az optimális útvonalakat számolja ki, gyorsabban, mint az eddigi megoldások. És még hatékonyabb útvonalakat is tud kínálni, vagyis kevesebb energia felhasználásával nagyobb távolságot tesznek meg a léggömbök.

Az éles teszteket egyébként Peruban végezték, előtte pedig szimulációkkal tanították be az RL modellt. Azután egy 39 napos teszten, emberek által tervezett rendszer ellen vetették be: a mesterséges intelligencia által tervezett rendszer hosszabb ideig és kevesebb energia felhasználásával tudta működtetni a léggömböket, illetve gyakran nagyon összetett manővereket is alkalmazott, amikre az emberi szakértők nem gondoltak. Így pedig az internetes lefedettség is jobb volt a régióban.