Felelős lehet a kifizetetlen bérekért az Apple

apple iphone 7 tim cook
Apple CEO Tim Cook speaks on stage during an Apple event at Bill Graham Civic Auditorium in San Francisco, California on September 7, 2016. / AFP PHOTO / Josh Edelson
Vágólapra másolva!
Nem háríthatja át Indiában a teljes felelősséget a bérgyártójára.
Vágólapra másolva!

Bő egy hete kifizetetlen munkabérek miatt zavargás tört ki a tajvani székhelyű Wistron bérgyártó többek közt iPhone okostelefonokat is előállító, indiai üzemében. A dolgozók java aránylag békésen tüntetett, ám egy kisebb táboruk törni-zúzni és fosztogatni kezdett.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója Forrás: AFP/Josh Edelson

Az incidenssel kapcsolatban több vizsgálat is folyamatban van, az Apple mellett a helyi munkaügyi hatóság és a rendőrség is nyomoz. Eddig annyi történt, hogy a bérgyártókra vonatkozó szabályzatának megsértése miatt a Wistron egyelőre nem kaphat újabb megbízásokat az Apple-től, a hatóságok pedig számos törvénytelenséget feltártak a cég toborzási és foglalkoztatási praktikái kapcsán.

Az indiai The Economic Times most újabb érdekességre hívta fel a figyelmet: egy 1970-es jogszabály szerint az Apple közvetlenül felelősségre vonható lehet a Wistronnál történt szabálytalanságok miatt. A törvény szerint az alvállalkozós jellegű foglalkoztatáskor nem pusztán a munkát elvégző cégek kötelesek az összes törvényt és szabályozást betartani, de a megbízójuknak kötelességük a lehetőségeikhez mérten meggyőződni arról, hogy ezt ténylegesen megteszik.

Végső soron az Apple felelőssége, hogy a Wistron minden tevékenységet jogszerűen végezzen számára.

Ez új és kényelmetlen helyzet az Apple számára, hiszen Kínában nem volt ilyen problémája: akármilyen botrány is tört ki a gyártópartnereinél, mindig képes volt egy az egyben rájuk hárítani a felelősséget, függetlenül attól, hogy a rendkívüli elvárásai és a kegyetlen versenyeztetése mennyiben járultak hozzá a helyzetek kialakulásához.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!